Μια νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στο Σικάγο, αποκάλυψε ότι μια θρεπτική διατροφή στα σαράντα μπορεί να συμβάλλει στην υγιή γήρανση και στη διατήρηση της ανεξαρτησίας σε μεγαλύτερες ηλικίες. «Οι γυναίκες που ακολουθούσαν υγιεινά διατροφικά πρότυπα στη μέση ηλικία είχαν σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες να γερνούν υγιείς», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Anne-Julie Tessier, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Η Δρ. Tessier εξέφρασε την έκπληξή της για τη δύναμη αυτής της συσχέτισης, ακόμα και μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες, όπως η σωματική δραστηριότητα, που επίσης επηρεάζουν την υγεία. Η ίδια και η ομάδα της ανέλυσαν δεδομένα από το 1986 για πάνω από 106.000 γυναίκες, οι οποίες στην αρχή της μελέτης ήταν τουλάχιστον 39 ετών και δεν είχαν ιστορικό χρόνιων ασθενειών.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή από τα σαράντα τους και μετά είχαν 43 έως 84% περισσότερες πιθανότητες να λειτουργήσουν καλά σωματικά και διανοητικά στην ηλικία των 70 ετών από εκείνες που δεν το έκαναν.
Τι να βάλετε στην διατροφή σας για μακροζωία
Η υγιής γήρανση ορίστηκε ως η επιβίωση έως την ηλικία των 70 ετών και άνω, ενώ διατηρείται καλή αυτοαναφερόμενη γνωστική και σωματική λειτουργία, ψυχική υγεία και απουσία χρόνιας νόσου μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης, το 2016. Μόνο περίπου 1 στις 10 γυναίκες (9,2%) έφτασε αυτό το σημείο αναφοράς.
Η αναφορά ενός ή και καθόλου συμπτωμάτων κατάθλιψης από τα 15, όπως η έλλειψη ενεργητικότητας και η συχνή πλήξη, αποτέλεσε τον δείκτη της καλής ψυχικής υγείας ενώ ο ένας ή και καθόλου σωματικοί περιορισμοί, όπως η αδυναμία να ανεβείς την σκάλα ή να περπατήσεις το τετράγωνο, θεωρήθηκε καλή σωματική λειτουργία.
Κάθε τέσσερα χρόνια κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχουσες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια που παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Στο τέλος της μελέτης, η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ακόρεστων λιπαρών, ξηρών καρπών, οσπρίων και γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών συσχετίστηκε θετικά με αυξημένες πιθανότητες υγιούς γήρανσης. Από την άλλη, η υψηλότερη πρόσληψη τρανς λιπαρών, νατρίου, ολικού κρέατος και κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος εμφάνισε αντίστροφη συσχέτιση.