Τι πρέπει να γνωρίζεις για τον ψευδάργυρο

Μετά τον σίδηρο, ο ψευδάργυρος είναι το δεύτερο σημαντικότερο για τον οργανισμό μέταλλο που πρέπει να βρίσκεται σε αφθονία στον οργανισμό. Ο Ψευδάργυρος είναι το μέταλλο εκείνο που διατηρεί την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η σύνθεση του DNA και νέων ιστών, απαιτεί την παρουσία Ψευδάργυρου, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας ειδικά για την ομαλή αύξηση και ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία.

Ο Ψευδάργυρος επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα κι έχει την ικανότητα να καταπολεμά τις μολύνσεις και να επουλώνει τα τραύματα.

Παρά την μεγάλη σημασία που έχει για τον οργανισμό, αρκετοί είναι αυτοί που παρουσιάζουν έλλειψη. Ταυτόχρονα μια έλλειψη Ψευδάργυρου δεν είναι τόσο εύκολο να ανιχνευθεί αμέσως.

Ποιες είναι οι ιδιότητες του ψευδαργύρου;

Οι ιδιότητες του ψευδάργυρου είναι μοναδικές και χαρίζουν πολλά οφέλη στον οργανισμό. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλει στο μεταβολισμό συστατικών, όπως είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες & τα λίπη. Επιπλέον, συμμετέχει σε μία σειρά σημαντικών διεργασιών, όπως είναι ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων, στην άμυνα του οργανισμού & την ισορροπία της ψυχολογικής λειτουργίας.

Παρακάτω θα βρεις την αναλυτική λίστα με τις σημαντικότερες ιδιότητες του ψευδάργυρου.

Γαστρεντερικό σύστημα

Ο ψευδάργυρος συμβάλλει καθοριστικά στην επούλωση πληγών και στην αποκατάσταση των βλεννογόνων. Έρευνες έχουν δείξει ότι βελτιώνει τις περιπτώσεις έλκους στομάχι και συμβάλλει στη γρηγορότερη επούλωσή του. Παράλληλα, ενισχύει τη λειτουργία του εντέρου.

Ανοσοποιητικό

Το μέταλλο αυτό έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατ΄ επέκταση είναι ένας δυνατός σύμμαχος ενάντια στο κρυολόγημα & τη γρίπη. Εκτός από την πρόληψη του κοινού κρυολογήματος & την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ο ψευδάργυρος μπορεί παράλληλα να μειώσει την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων, αφού έχει νοσήσει κανείς.

Τριχόπτωση

Έρευνες σε άτομα που έχουν σημαντική τριχόπτωση, είχαν παράλληλα έλλειψη ψευδάργυρου, ενώ όταν έλαβα συμπληρώματα διατροφής με ψευδάργυρο σημειώθηκε εμφανής βελτίωση της απώλειας μαλλιών. Επομένως, ο ψευδάργυρος επιδρά θετικά στην υγεία των μαλλιών.

Δερματικά ζητήματα

Έχει φανεί ότι τα ανεπαρκή επίπεδα ψευδάργυρου στον οργανισμό, συσχετίζεται με δερματολογικά προβλήματα. Σημαντική ήταν η συμβολή του ψευδάργυρου στη βελτίωση της ακμής αλλά και της ψωρίασης.

Παράλληλα, σημαντικά φάνηκαν τα οφέλη του ψευδάργυρου στην αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπητα. Χάρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις του, ο ψευδάργυρος συμβάλλει στη γρηγορότερη επούλωση του έρπητα, αλλά και στη μείωση των συμπτωμάτων που τον συνοδεύουν, όπως είναι η φαγούρα.

Ψυχολογική ισορροπία

Άτομα που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη, σημείωσαν βελτίωση σχετικά με τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Παράλληλα, τα περισσότερα από αυτά είχαν έλλειψη ψευδάργυρου. Πολλές φορές, η χορήγηση ψευδάργυρου σε συνδυασμό με την αντικαταθλιπτική αγωγή έχουν σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των αρνητικών συμπτωμάτων. Ωστόσο, πάντα τέτοιες περιπτώσεις χρήζουν της συμβουλής του θεράποντος ιατρού.

Γονιμότητα

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος συμμετέχει στην αύξηση της ποσότητας του σπέρματος, αλλά βοηθά και στη γονιμότητα των ανδρών που εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Έτσι, συμβάλλει έμμεσα στην αναπαραγωγική ικανότητα και τη γονιμότητα.

Επίπεδα γλυκόζης

Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στη δράση της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που ρυθμίζει το μεταβολισμό της γλυκόζης & των υδατανθράκων. Ο ψευδάργυρος έχει φανεί ότι ενισχύει την ινσουλίνη, σε περιπτώσεις αντίστασης της ινσουλίνης.

Συνιστώμενη ημερήσια δόση

Η συνιστώμενη πρόσληψη Ψευδάργυρου είναι διαφορετική ανάλογα με το φύλο & την ηλικία αλλά και άλλους παράγοντες. Σε γενικές γραμμές, ένας μέσος ενήλικας πρέπει να παίρνει από 8 έως 11mg. Όμως αυτή η δοσολογία διαφοροποιείται αν μία γυναίκα είναι έγκυος ή θηλάζει. Ως ανώτερο όριο ημερήσιας πρόσληψης ορίζονται (Tolerable Upper Limit) τα 40 mg. Η υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, ναυτία, μεταλλική γεύση και διάρροια.

Έλλειψη ψευδαργύρου και ομάδες κινδύνο

Το πιο γνωστό σημάδι που φανερώνει αυτή την έλλειψη, αποτελεί η τριχόπτωση. Ωστόσο μια αραίωση στα μαλλιά, μπορεί να δηλώνει μια σοβαρή ανεπάρκεια Ψευδάργυρου και σίγουρα το θέμα πρέπει να διερευνηθεί.

Η έλλειψη Ψευδάργυρου, επηρεάζει ακόμα και την ακοή. Ο Ψευδάργυρος διαθέτει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση που μειώνει το οξειδωτικό στρες στο εσωτερικό το αυτιού. Έτσι μια έλλειψη του είναι πιθανόν να επηρεάσει την ακοή.

Οι συνεχείς λοιμώξεις είναι σύμπτωμα αυτής της έλλειψης. Όταν ο οργανισμός δεν έχει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο επιρρεπής σε βακτήρια και ιούς που προκαλούν λοιμώξεις. Άρα, ένα μη ισχυρό ανοσοποιητικό δηλώνει την έλλειψη Ψευδάργυρου.

Προβλήματα στην γεύση και την οσμή που μπορεί να σας κάνουν να μην απολαμβάνετε πια το φαγητό, είναι σύμπτωμα μιας έλλειψης Ψευδάργυρου, καθώς η ανεπάρκεια του σηματοδοτεί την απώλεια της γεύσης. Αυτό όμως αφορά κυρίως άτομα άνω των 60 που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μιας τέτοιας έλλειψης, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη γεύση όπως για παράδειγμα η λήψη φαρμάκων.

Τέλος, κάποια απλά πράγματα όπως νύχια που σπάνε ανεξήγητα εύκολα, ιδιαίτερα ξηρή επιδερμίδα ή και πιτυρίδα μπορεί να είναι σημάδια έλλειψης Ψευδάργυρου.

Σε ποιες τροφές υπάρχει;

1. Συκώτι, τα μανιτάρια και ο κρόκος αυγού είναι must τροφές για την πρόσληψη του Ψευδάργυρου στον οργανισμό του ατόμου.

2. Ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα αμύγδαλα, οι κουκουναρόσποροι και το φυστικοβούτυρο πρέπει να μπουν στην διατροφή, όχι μόνο για αυτούς που έχουν έλλειψη, αλλά και για την πρόληψη.

3. Κάποια συμπληρώματα διατροφής, επίσης μπορούν να βοηθήσουν για την ενίσχυση του Ψευδάργυρου εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::