Τι πραγματικά συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν πίνουμε αλκοόλ

Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές και μαθησιακές ικανότητες.

Είναι κοινή γνώση ότι το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλό μας και πολλοί απολαμβάνουν την αίσθηση ευτυχίας, τη μείωση του άγχους και την αυξημένη κοινωνικότητα που προκαλεί. Η επιστήμη έχει επιβεβαιώσει αυτές τις θετικές επιδράσεις του αλκοόλ. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το αλκοόλ απελευθερώνει ενδορφίνες, τις «ορμόνες της χαράς», οι οποίες συνδέονται με τους υποδοχείς οπιούχων στον εγκέφαλο.

Παρόλο που η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, δεκαετίες παρατηρητικών μελετών έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – οριζόμενη ως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες – έχει λίγες αρνητικές συνέπειες.

Ωστόσο, μια πρόσφατη βρετανική μελέτη φέρνει ανησυχητικά νέα για όσους καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο. Δείχνει ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με συρρίκνωση περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη γνώση και τη μάθηση.

Τα ευρήματα της μελέτης

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξέτασε δεδομένα από 424 άνδρες και 103 γυναίκες που συμμετέχουν στη μελέτη Whitehall 10.000 ατόμων, μια συνεχιζόμενη έρευνα για τη σχέση του τρόπου ζωής και της υγείας μεταξύ των βρετανών δημοσίων υπαλλήλων. Στην αρχή της μελέτης το 1985, όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς και κανένας δεν εξαρτιόταν από το αλκοόλ. Κατά τα επόμενα 30 χρόνια, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με την πρόσληψη αλκοόλ και έλαβαν τεστ για τη μέτρηση της μνήμης, της συλλογιστικής και των λεκτικών δεξιοτήτων. Υποβλήθηκαν σε απεικόνιση εγκεφάλου με μαγνητική τομογραφία στο τέλος της μελέτης.

Όταν η ομάδα ανέλυσε τα ερωτηματολόγια, τις βαθμολογίες των γνωστικών δοκιμών και τις σαρώσεις μαγνητικής τομογραφίας, διαπίστωσαν ότι η ποσότητα συρρίκνωσης στον ιππόκαμπο – η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τη λογική – σχετίζεται με την ποσότητα που έπιναν οι άνθρωποι. Όσοι έπιναν το ισοδύναμο τεσσάρων ή περισσότερων ποτών την ημέρα είχαν σχεδόν έξι φορές τον κίνδυνο συρρίκνωσης του ιππόκαμπου, ενώ οι μέτριοι πότες είχαν τον τριπλάσιο κίνδυνο. Ωστόσο, ο μόνος σύνδεσμος μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της γνωστικής απόδοσης ήταν ότι όσοι ήταν «βαριά ποτήρια» είχαν μια ταχύτερη πτώση της ικανότητας να ονομάζουν όσες λέξεις ξεκινούν με ένα συγκεκριμένο γράμμα όσο το δυνατόν μέσα σε ένα λεπτό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν προκάλεσαν έκπληξη στον Δρ Kenneth J. Mukamal, αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Ο Δρ Mukamal και οι συνεργάτες του ανέφεραν παρόμοια ευρήματα το 2001 . Η ομάδα του μελέτησε 3.376 άνδρες και γυναίκες που είχαν εγγραφεί στην μελέτη και οι οποίοι είχαν επίσης υποβληθεί σε μαγνητικές τομογραφίες και είχαν αναφέρει την κατανάλωση αλκοόλ. Οι ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσαν επίσης ότι ο όγκος του εγκεφάλου συρρικνώθηκε σε αναλογία με το αλκοόλ που καταναλώνεται και ότι η ατροφία (συρρίκνωση) ήταν μεγαλύτερη ακόμη και σε ελαφριούς και μέτριους πότες από ό, τι σε αυτούς που δεν έπιναν καθόλου

Ωστόσο, η σημασία των MRI δεν είναι καθόλου σαφής, λέει ο Δρ Mukamal. «Υπάρχει μεγάλη αμφιβολία σχετικά με το εάν η ατροφία που παρατηρείται στη μαγνητική τομογραφία οφείλεται στην απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων ή σε αλλαγές υγρών στον εγκέφαλο». Aυτός ο τύπος ατροφίας δείχνει σημαντικές βελτιώσεις μέσα σε εβδομάδες όταν οι αλκοολικοί σταματούν να πίνουν, κάτι που δεν θα συνέβαινε εάν προκαλούταν από θάνατο εγκεφαλικών κυττάρων. «Η μελέτη προσφέρει λίγη ένδειξη για το εάν η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι πραγματικά καλή, κακή ή αδιάφορη για τη μακροχρόνια υγεία του εγκεφάλου», λέει.

Τι πρέπει να κάνω;

Εάν είστε «μέτριος ή ελαφρύς πότης» που προσπαθείτε να αποφασίσετε εάν θα μειώσετε το αλκοόλ για λόγους υγείας, ίσως θέλετε να εξετάσετε διάφορους παράγοντες:

  1. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να είναι καλή για την καρδιά σας. Περισσότερες από 100 μελέτες παρατήρησης έχουν συσχετίσει τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ισχαιμικού (προκαλούμενου θρόμβου) εγκεφαλικού επεισοδίου, περιφερικών αγγειακών παθήσεων, ξαφνικού καρδιακού θανάτου και θανάτου από όλες τις καρδιαγγειακές αιτίες.
  2. Η μέτρια κατανάλωση έχει επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο χολόλιθου και διαβήτη.
  3. Για τις γυναίκες, ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Εάν είστε γυναίκα με μέσο κίνδυνο, ένα ποτό την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής σας από 8,25% σε 8,8%
  4. Τα κοινωνικά και ψυχολογικά οφέλη της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ. Ένα πράγμα που οι στατιστικές για την υγεία δεν έχουν μετρηθεί είναι η απόλαυση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ. Είναι ωραίο να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί ως το τέλειο συμπλήρωμα για ένα καλό δείπνο ή να γιορτάσετε μια χαρούμενη περίσταση με ένα κοκτέιλ με φίλους.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::