Τι προκαλεί το γέλιο στην καρδιά μας

Ένα αστείο στιγμιότυπο, ένα ξέσπασμα αυθόρμητου γέλιου, και ξαφνικά η αναπνοή βελτιώνεται ενώ το σώμα αισθάνεται πιο ανάλαφρο. Μια βαθιά, ευπρόσδεκτη ανάσα και το γέλιο, όπως όλοι ξέρουμε, έχει ευεργετική επίδραση! Αλλά ποιος είναι ο αντίκτυπος του γέλιου στην καρδιά μας;
Μια ενδιαφέρουσα έρευνα παρουσιάστηκε πρόσφατα στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση του γέλιου σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, αναζητώντας απάντηση στο ερώτημα: επιβαρύνει το γέλιο μια αδύναμη καρδιά ή βοηθάει να λειτουργεί καλύτερα;

Τα ευρήματα της μελέτης για το γέλιο και τη γελωτοθεραπεία

Ειδικότερα, επιστήμονες από τη Βραζιλία έθεσαν εξέτασαν αν η «γελωτοθεραπεία» μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία και να ανακουφίσει τα συμπτώματα της καρδιακής νόσου. «Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι η θεραπεία γέλιου αύξησε τη λειτουργική ικανότητα του καρδιαγγειακού συστήματος», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Marco Saffi, από το Hospital de Clínicas de Porto Alegre στη Βραζιλία, στη Guardian.

«Η γελωτοθεραπεία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ιδρύματα και συστήματα υγείας όπως το NHS [Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου] για ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων».

Η έρευνα παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Άμστερνταμ, το μεγαλύτερο συνέδριο καρδιάς στον κόσμο.
Οι ερευνητές εξέτασαν 26 ενήλικες, με μέση ηλικία 64 ετών, οι οποίοι είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με στεφανιαία νόσο. Κάθε εβδομάδα για τρεις μήνες, η μισή ομάδα έβλεπε κωμικά προγράμματα ενώ η άλλη μισή παρακολουθούσε σοβαρά ντοκιμαντέρ για θέματα όπως το τροπικό δάσος του Αμαζονίου ή την πολιτική.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που παρακολούθησε κωμωδίες είχε 10% βελτίωση στην ποσότητα οξυγόνου που μπορούσε να αντλήσει η καρδιά στο σώμα, καθώς και βελτίωση στην ικανότητα των αρτηριών τους να διαστέλλονται.

Η εξέταση αίματος ανίχνευσε επίσης αξιοσημείωτες μειώσεις στους φλεγμονώδεις βιοδείκτες, οι οποίοι μπορούν να υποδεικνύουν εάν οι άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού και να δείξει πόση πλάκα συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία.

«Όταν οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο φτάνουν στο νοσοκομείο, έχουν πολλούς βιοδείκτες φλεγμονής», είπε ο Saffi. «Η φλεγμονή είναι ένα τεράστιο μέρος της διαδικασίας της αθηροσκλήρωσης όταν η πλάκα συσσωρεύεται στις αρτηρίες».

Πιστεύεται ότι το γέλιο έχει αυτό το αποτέλεσμα επειδή απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης και τη μείωση της πίεσης στην καρδιά διατηρώντας χαμηλά τις ορμόνες του στρες.

«Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι η γελωτοθεραπεία είναι μια καλή παρέμβαση που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση αυτής της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού», είπε ο Saffi.

Τα οφέλη της γελωτοθεραπείας

Τα τελευταία χρόνια, η ιατρική ασχολείται όλο και περισσότερο με τη γελωτοθεραπεία. Χρησιμοποιείται και στον τομέα των εναλλακτικών, ολιστικών πρακτικών. Η ιδέα είναι ότι μέσα από πρακτικές γέλιου ένας άνθρωπος επιστρατεύει τις δυνατότητές του για αυτοθεραπεία, κάνοντας καλό στο σώμα και το μυαλό του. Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι το γέλιο:

  • Ωφελεί ψυχικά, συναισθηματικά και σωματικά
  • Μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά απέναντι στο άγχος και στην κατάθλιψη
  • Χτίζει συναισθήματα ομαδικότητας, συμμετοχής και επικοινωνίας με τους άλλους, δημιουργώντας μια αίσθηση θετικότητας
  • Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Απελευθερώσει ενδορφίνες που μειώνουν τον πόνο
  • Βελτιώνει τη λειτουργία αιμοφόρων αγγείων και μέσα από αυτό να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακής νόσου.
  • Έχει αναλγητικές ιδιότητες
  • Δεν χρειάζεται καν άυλη συνταγογράφηση

Μοιραστείτε την ανάρτηση::