Τι προκαλεί φθορά στο σμάλτο των δοντιών

Το σμάλτο των δοντιών είναι πολύ περισσότερο ευαίσθητο απ’ ό,τι πιστεύουμε οι περισσότεροι. Ωστόσο, με τύχη και με καλή στοματική υγιεινή μπορεί να αντέξει δάγκωμα, μάσημα και κόψιμο τροφών για δεκαετίες.

Πώς προστατεύει το σμάλτο τα δόντια

Το σμάλτο (αδαμαντίνη) μπορεί να παρομοιαστεί  με τσόφλι αυγού, καθώς προστατεύει το μαλακό μέρος του δοντιού, εσωτερικά.

Σε αντίθεση με την εξωτερική επιφάνεια ενός αυγού, το σμάλτο είναι σκληρό. Είναι η πιο σκληρή ουσία στο σώμα. Με τύχη και με καλή στοματική υγιεινή μπορεί να αντέξει δάγκωμα, μάσημα και κόψιμο τροφών για δεκαετίες.

Πώς αποχρωματίζεται το δόντι

Με τον καιρό, προϊόντα όπως ο καφές, το τσάι, το κρασί και το τσιγάρο μπορούν να κάνουν την εξωτερική επιφάνεια του δοντιού κίτρινη ή γκρι.

Από τη διάβρωση στις κοιλότητες

Παρόλο που το σμάλτο είναι σκληρό μπορεί να φθαρεί. Οξέα από τροφές και βακτήρια του προκαλούν τερηδόνα και κοιλότητες (τρύπες).

Το σμάλτο μπορεί επίσης να σπάσει ή να ραγίσει. Σε αντίθεση με το οστό δεν μπορεί να αναπτυχθεί και πάλι από μόνο του.

Τερηδόνα και ευαισθησία

Τι συμβαίνει όταν καταστρέφεται το σμάλτο; Το εσωτερικό στρώμα εκτίθεται και αρχίζει η αποσύνθεση. Οι κοιλότητες δεν είναι το μόνο πρόβλημα

Δόντια με βλάβη στο σμάλτο μπορούν να αντιδράσουν σε μεγάλη θερμότητα ή κρύο. Η κατανάλωση παγωτού ή ζεστού καφέ μπορεί να πονά ή να είναι τουλάχιστον δυσάρεστη.

Βακτήρια

Μετά το φαγητό, τα βακτήρια στο στόμα επιλέγουν σάκχαρα από γλυκές τροφές και άμυλο. Αυτό δημιουργεί οξέα που μπορούν να καταστρέψουν το σμάλτο.

Τα οξέα στα αναψυκτικά, ποτά και χυμούς είναι επίσης βλαβερά.

Ορισμένα είναι πιο σκληρά από τα οξέα της μπαταρίας. Με τον καιρό, προκαλούν διάβρωση από χημική φθορά.

Προσοχή στο κρασί

Η κατανάλωση κρασιού πολλές φορές την ημέρα φέρνει σε επαφή το σμάλτο με βλαβερά οξέα. Είναι καλύτερο να πίνετε ένα ποτήρι κρασί με το γεύμα.

Φαγητό και πεπτικά προβλήματα

Ορισμένες παθήσεις μπορούν να βλάπτουν το σμάλτο όπως να προκαλέσουν διάβρωση από τη βουλιμία- που προκαλείται όταν τα οξέα του στομάχου μπουν στο στόμα λόγω των συχνών εμετών

Η παλινδρόμηση οξέων, στομαχικά προβλήματα και άλλες διατροφικές διαταραχές μπορούν να έχουν αυτή την επίδραση.

Ξηροστομία

Το σάλιο φροντίζει τα οξέα στο στόμα που διαβρώνουν τα δόντια. Η παρουσία του βοηθά στη διατήρηση του σμάλτου

Αν κάποιος εμφανίσει ξηροστομία λόγω παρενέργειας φαρμάκου ή πάθησης, τα οξέα παραμένουν περισσότερο και αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερη βλάβη.

Τρίξιμο δοντιών

Άλλη αιτία βλάβης στο σμάλτο είναι ο βρουξισμός. Με τον καιρό, το συνεχές σφίξιμο και η τριβή μπορεί να φθείρουν ή να δημιουργήσουν σπάσιμο στο σμάλτο.

Ο βρουξισμός, συχνά είναι χειρότερος στον ύπνο γιατί τότε δεν ελέγχεται. Η μείωση του στρες μπορεί ενδεχομένως να βοηθά. Ορισμένοι φορούν προστατευτικό μασελάκι στον ύπνο.

Το στόμα δεν είναι ανοιχτήρι

Ποτέ μην ανοίγετε συσκευασίες με τα δόντια. Θα μπορούσαν να τα ραγίσουν.

Ιδιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει το μάσημα στυλό, νυχιών, ποπκόρν ή πάγου.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::