Τι σημαίνει αν έχετε βήχα όταν παίρνετε βαθιά αναπνοή

Ο βήχας μετά από μια βαθιά αναπνοή δεν είναι φυσιολογικός λένε οι επιστήμονες. Ο βήχας είναι ο τρόπος του σώματος να προστατεύει και να καθαρίζει τους αεραγωγούς από ερεθιστικούς παράγοντες, όπως η σκόνη, ο καπνός και η βλέννα.

“Αν και ο βήχας είναι ένα φυσιολογικό και προστατευτικό αντανακλαστικό, όταν συμβαίνει μετά από μια βαθιά αναπνοή δεν είναι φυσιολογικός”, λέει ο δρ. Michael Ghobrial, πνευμονολόγος και διευθυντής του Προγράμματος Χρόνιου Βήχα στην Cleveland Clinic.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, προσθέτει ο ίδιος.

Η βλέννα που γαργαλάει τους αεραγωγούς ή ο κρύος, ξηρός αέρας μπορεί να προκαλέσουν βήχα

Υπάρχουν μερικοί λόγοι που ένα υγιές άτομο χωρίς υποκείμενες παθήσεις μπορεί να βήξει όταν πάρει μια βαθιά αναπνοή, λέει με τη σειρά του ο δρ. Norman Edelman, καθηγητής πνευμονολογίας στο Stony Brook Medicine στη Νέα Υόρκη:

“Κανονικά, έχετε ένα πολύ λεπτό στρώμα βλέννας που καλύπτει τους αεραγωγούς σας και το οποίο βοηθά στην προστασία των πνευμόνων σας. Αλλά ας υποθέσουμε ότι έχετε λίγη περίσσεια βλέννας λόγω ενός ήπιου κρυολογήματος ή αλλεργιών. Όταν παίρνετε μια βαθιά αναπνοή, θα μετακινήσετε αυτήν τη βλέννα. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να γαργαλήσει τους αεραγωγούς και να σας κάνει να βήξετε”.

Η αναπνοή σε κρύο, ξηρό αέρα θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει βήχα όταν εισπνέετε βαθιά. “Ο αέρας που φέρνετε στους πνεύμονές σας είναι πολύ πιο δροσερός και πολύ πιο ξηρός από τον αέρα που υπάρχει ήδη στο σώμα σας. Αυτή η διαφορά μπορεί να ερεθίσει τους αεραγωγούς και να οδηγήσει σε βήχα”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο βήχας μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενης πάθησης

Εάν μαζί με τον βήχα έχετε επιπλέον βλέννα μαζί με καταρροή ή βουλωμένη μύτη, χαμηλό πυρετό ή συμφόρηση στο στήθος, τότε μπορεί να έχετε βρογχίτιδα. Η βρογχίτιδα συνήθως υποχωρεί από μόνη της, αλλά μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί ιατρική θεραπεία.

Εάν έχετε κρίση βήχα όταν εισπνέετε κρύο, ξηρό αέρα, μπορεί να είναι και σύμπτωμα άσθματος. “Τα άτομα με άσθμα γνωρίζουν ότι αν βγουν έξω τον χειμώνα, θα αρχίσουν να βήχουν ή ίσως να έχουν δυσκολία στην αναπνοή”, λέει ο δε. Edelman.

Μπορεί να έχετε χρόνιο βήχα, εάν αυτός δεν προκαλείται μόνο από βαθιές αναπνοές και διαρκεί 2 μήνες ή περισσότερο. Εκτός από τις αλλεργίες και το άσθμα, ο χρόνιος βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, πνευμονικής ίνωσης, ορισμένων φαρμάκων ή καπνίσματος.

Πότε να πάτε σε γιατρό σχετικά με τον βήχα σας

Εάν βήχετε συχνά μετά από μια βαθιά αναπνοή ή σωματική άσκηση (όπως όταν ανεβαίνετε σκάλες) ή εάν έχετε χρόνιο βήχα που καμία σπιτική θεραπεία δεν φαίνεται να ανακουφίζει, μιλήστε με τον γιατρό σας, συνιστά ο δρ. Ghobrial: “Θα μπορούσε να σημαίνει πολλά πράγματα, από φλεγμονώδεις αεραγωγούς έως φλεγμονώδη πνευμονικό ιστό, ή ακόμα και μια πιο σοβαρή πνευμονική νόσο, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα”.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::