Τι σημαίνει να είσαι ενσυναισθητικός και πώς θα το αναγνωρίσεις

Ο ενσυναισθητικός άνθρωπος είναι εκείνος που έχει εξαιρετική ικανότητα να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα των γύρω του. Μπορεί να είστε εσείς ο ίδιος ένας τέτοιος άνθρωπος ή να έχετε συναντήσει κάποιον με αυτή την ικανότητα.

Η ικανότητά του να αναγνωρίζει τα συναισθήματα των άλλων ξεπερνά τη βασική έννοια της ενσυναίσθησης (δηλαδή την ικανότητα κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων) και επεκτείνεται σε ένα επίπεδο όπου πραγματικά «αναλαμβάνει» τα συναισθήματα των άλλων, ζώντας τα σε βαθύ συναισθηματικό επίπεδο.

Η επιστήμη είναι διχασμένη ως προς τα τα άτομα αυτά βέβαια, καθώς δεν θεωρούν όλοι ότι η ύπαρξη των ατόμων αυτών είναι πραγματική, αλλά είναι αρκετοί οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι έχουν αυτές τις ικανότητες
Αυτό το οποίο είναι γνωστό είναι ότι υπάρχουν νευρώνες που λειτουργούν σαν «καθρέπτες» στον εγκέφαλο οι οποίοι μπορούν να μας βοηθήσουν να αντικατοπρίσουμε τα συναισθήματα αυτών με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή και όπως όλα δείχνουν κάποιοι άνθρωποι έχουν περισσότερους τέτοιους «καθρέπτες» σε σύγκριση με τους άλλους όποτε υπάρχει και επιστημονική βάση ότι ο ενσυναισθητικός υπάρχει.

Αυτό που δεν χωράει αμφιβολία είναι ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν περισσότερη ενσυναίσθηση από άλλους. Δεν είναι επίσης απίθανο να έχετε ήδη κάποιον στην ζωή σας τόσο χαρισματικό στην κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων, όπως επίσης εξίσου πιθανό να γνωρίζουμε και άτομα που είναι πλήρως αποσυντονισμένα από τα συναισθήματα των άλλων γύρω του.

Πώς θα ξέρει κανείς αν είναι εσυναισθητικός;

Έτσι, υποθέτοντας ότι η ενσυναίσθηση υπάρχει ως ένα επίπεδο με κάποιους να έχουν υψηλή και άλλους να έχουν έλλειψη πως μπορεί κανείς να μετρήσει τη δική του; Και πώς μπορεί να καταλάβει κανείς ότι είναι ενσυναισθητικός;

Το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να αρχίσεις να ρωτάς τον εαυτό σου πως σχετίζεται με τους άλλους και πως απαντάς φυσικά και συναισθηματικά σε γεγονότα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, που συμβαίνουν όταν είσαι μπροστά. Αν η απάντηση στις παρακάτω ερωτήσεις είναι ναι τότε είσαι ενσυναισθητικός.

Νιώθεις ότι παίρνεις πάνω σου το στρες των άλλων;

Έχεις κατηγορηθεί ότι είσαι πολύ ευαίσθητος άνθρωπος στο παρελθόν;

Νιώθεις καταβεβλημένος σε μέρη με συνωστισμό;

Υπάρχουν πολλά quizz στο ίντερνετ τα οποία μπορεί να σε βοηθήσουν να απαντήσεις στην ερώτηση αν είσαι ή όχι ενσυναισθητικός λέει ο καθηγητής Judith Orloff. «Μήπως νιώθεις συχνά ότι δεν ταιριάζεις πουθενά;» ενώ η Tara Meyer-Robson από την πλευρά της που θεωρεί τον εαυτό της ενσυναισθητικό, αναφέρει ότι είναι πολύ σύνηθες ένας τέτοιος άνθρωπος να μην μπορεί να παρακολουθήσει δραματικές ταινίες ή και δυσάρεστες ειδήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν υπέρ και κατά όταν ένας άνθρωπος είναι ενσυναισθητικός.

Υπερ

Μπορείς να παρέχεις συναισθηματική υποστήριξη στους άλλους
Ξέρεις πότε κάποιος χρειάζεται βοήθεια
Μπορείς να ξέρεις αν κάποιος θα είναι καλός για σένα

Κατά

Μπορεί να νιώθεις ψυχικά εξουθενωμένος
Μπορεί να νιώθεις ότι δεν μπορείς να βρεις χρόνο για τον εαυτό σου
Η ικανότητά σου να «διαβάζεις» τους άλλους μπορεί να φαίνεται παρεμβατική για τους άλλους

Όπως είναι λογικό όταν κάποιος μπορεί να κατανοήσει τα συναισθήματα των άλλων γύρω του, τότε μπορεί να παρέχει και καλύτερη υποστήριξη και να φροντίσει τους ανθρώπους που είναι σημαντικοί άλλοι για εκείνον.
Γνωρίζοντας ότι ένα άλλο πρόσωπο νιώθει πεσμένο, μόνο, φοβισμένο ακόμα και όταν δεν το δείχνει σε βάζει σε μια θέση να έχεις την ικανότητα να τους βοηθήσεις, να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους και να γίνεις κάποιος στον οποίο μπορούν να βασιστούν στο μέλλον. Αυτό σε κάνεις καλύτερο σύντροφο και φίλο και μπορεί να βοηθήσει να ενισχύσεις τις σχέσεις τους συνολικά.
Επίσης, σε βοηθάει να καταλαβαίνεις έναν ψεύτη από μακριά. Οι ενσυναισθητικοί δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι τους εκμεταλλεύονται γιατί δεν είναι εύκολο να τους γελάσεις ή να τους χειριστείς και όταν αυτό συμβαίνει επειδή αγνοούν τα βασικά ένστικτά τους για κάποιον και όχι επειδή δεν είδαν τα σημάδια.

Από την άλλη, δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι συντονισμένος με τα συναισθήματα των άλλων. Τα άτομα αυτά μπορεί να νιώσουν δυσφορία γιατί «ρουφάνε» τα συναισθήματα των άλλων σαν σφουγγάρι. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο γρήγορα αυτό μπορεί να γίνει εξουθενωτικό.

Επίσης, είναι πολύ δύσκολο για τα άτομα αυτά να σταματήσουν να νοιάζονται συνέχεια για τα συναισθήματα των άλλων, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν δυσκολία στον ύπνο ή στο να βρουν ισορροπία μέσα τους αν δεν βρουν τρόπο να εξισορροπήσουν αυτά που νιώθουν μέσα τους με όσα λαμβάνουν σαν ερεθίσματα από το περιβάλλον.

Επιπλέον, κάποιοι άνθρωποι δεν αρέσκονται να βλέπουν ότι κάποιος τους «διαβάζει» σαν ανοικτό βιβλίο και ενώ μπορεί να θέλεις πράγματι να βοηθήσεις μπορεί να νιώθουν ότι είσαι παρεμβατικός.

Μην ξεχνάς να προστατεύεις τον εαυτό σου

Πρέπει να βρίσκεις χρόνο για τον εαυτό σου. Αυτό μπορεί να είναι ένας περίπατος στη φύση όπου εκεί δεν να βομβαρδίζεσαι με τα αισθήματα των άλλων ούτε θα στρεσάρεσαι. Μπορείς επίσης να ακούς μουσική ή να κάνεις διαλογισμό.

Επίσης, αν είσαι ενσυναισθητικός πρέπει να δουλέψεις με τον εαυτό σου και να μάθεις πότε και πως θα χτίζεις τους προσωπικούς σου «τοίχους» ώστε να μην φτάνεις σε εξουθένωση. Δεν είναι εύκολο να δημιουργείς όρια

όπως επίσης δεν είναι καθόλου εύκολο για κάποιον που θέλει να βοηθάει να μάθει να βάζει στοπ σε όσους χρειάζονται πάντα βοήθεια. Η εγκαθίδρυση των υγιών ορίων είναι βασική για την ψυχική υγεία όλων και ακόμα πιο σημαντική για τα άτομα αυτά.

Πρόσεχε με ποιους περνάς χρόνο

Με τον καιρό θα μάθεις ότι κάποιους ανθρώπους πρέπει να τους κρατάς σε απόσταση. Όταν περνάς χρόνο με τοξικές προσωπικότητες μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ότι σε δηλητηριάζουν. Υπάρχουν άτομα που δεν μπορείς να βοηθήσεις και κάποια άτομα που καλό είναι να μένεις μακριά τους και αυτό είναι εντάξει. Όταν το αναγνωρίζεις αυτό τότε κάνεις καλό σε σένα και στα όριά σου.

Τέλος, η βοήθεια ενός ψυχολόγου επίσης δεν είναι ποτέ κακή ιδέα ειδικά όταν νιώθεις ότι τα συναισθήματά σου σε πνίγουν.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::