Τι σχέση έχει το Facebook με την κατάθλιψη στους νέους;

Τα τελευταία χρόνια, το Facebook έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά μεταξύ των νέων. Αν και παρέχει την ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και σύνδεση με φίλους, έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική χρήση του Facebook μπορεί να συνδέεται με αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και συναισθηματικής εξάντλησης στους νέους. Πώς μπορεί, λοιπόν, το Facebook να επηρεάσει την ψυχική υγεία της νεολαίας;

Η εικόνα της «τέλειας ζωής»

Ένας από τους κύριους λόγους που το Facebook συνδέεται με την κατάθλιψη στους νέους είναι η συνεχής σύγκριση με τις ζωές των άλλων. Στο Facebook, οι χρήστες δημοσιεύουν κυρίως τις καλύτερες στιγμές της ζωής τους – φωτογραφίες από διακοπές, επιτυχίες και στιγμές ευτυχίας. Αυτό δημιουργεί την ψευδαίσθηση μιας «τέλειας ζωής» που άλλοι βιώνουν και μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα αμηχανίας, απογοήτευσης ή ακατάλληλης σύγκρισης στους νέους που βλέπουν τις αναρτήσεις αυτές. Όταν οι νέοι αισθάνονται ότι η ζωή τους δεν ανταγωνίζεται με αυτές των άλλων, είναι πιο πιθανό να αισθάνονται κατάθλιψη και απογοήτευση.

Ανώνυμο εκφοβισμός (Cyberbullying)

Η διαδικτυακή παρενόχληση ή εκφοβισμός (cyberbullying) είναι ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που συνδέεται με τη χρήση του Facebook, και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην ψυχική υγεία των νέων. Το διαδίκτυο παρέχει ανωνυμία, η οποία καθιστά πιο εύκολο τον εκφοβισμό. Τα θύματα της διαδικτυακής παρενόχλησης συχνά βιώνουν αυξημένα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και κοινωνικής απομόνωσης, καθώς η εμπειρία του εκφοβισμού μπορεί να τους επηρεάσει σοβαρά.

Η συνεχής ανάγκη για «επιβεβαίωση»

Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει στην κατάθλιψη είναι η συνεχής αναζήτηση για «like» και θετικά σχόλια. Οι νέοι συχνά συνδέουν την αυτοεκτίμησή τους με τις αντιδράσεις που λαμβάνουν στις αναρτήσεις τους, με αποτέλεσμα την αύξηση του άγχους και της αβεβαιότητας. Όταν δεν λαμβάνουν την επιθυμητή αναγνώριση, μπορεί να αισθάνονται απορριπτέοι ή αβοήθητοι, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε καταθλιπτικά συναισθήματα.

Απομόνωση και έλλειψη προσωπικών σχέσεων

Αν και το Facebook επιτρέπει τη σύνδεση με άλλους, πολλές φορές η υπερβολική χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση. Οι νέοι που περνούν πολύ χρόνο στο Facebook αντί να αλληλεπιδρούν με φίλους ή να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες στον πραγματικό κόσμο, μπορεί να απομακρυνθούν από τις πραγματικές τους σχέσεις και να αισθάνονται μοναξιά.

Συμπέρασμα

Η σχέση μεταξύ του Facebook και της κατάθλιψης στους νέους είναι περίπλοκη και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η σύγκριση με τους άλλους, ο εκφοβισμός, η ανάγκη για επιβεβαίωση και η απομόνωση. Ενώ το Facebook μπορεί να προσφέρει ωφέλιμες ευκαιρίες για κοινωνική σύνδεση, είναι σημαντικό οι νέοι να χρησιμοποιούν το μέσο με μέτρο και να αναγνωρίζουν τη σημασία των πραγματικών, προσωπικών σχέσεων για την ψυχική τους ευημερία. Οι γονείς και οι δάσκαλοι μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στην καθοδήγηση των νέων για υγιή χρήση των κοινωνικών μέσων.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::