Το απρόσμενο σύμπτωμα διαβήτη που φαίνεται στα μάτια σας και βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν μια σειρά παθήσεων χωρίς εμφανή συμπτώματα ως “σιωπηλούς δολοφόνους”, καθώς μπορεί να φτάσουν σε προχωρημένο στάδιο προτού γίνουν αντιληπτές. Τα συμπτώματα του διαβήτη συχνά είναι ασαφή ή ήπια, γεγονός που το κατατάσσει σε αυτή την κατηγορία.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι τα μη ρυθμισμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από τον διαβήτη ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιοπαθειών και των νευρικών βλαβών. Γι’ αυτό, η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας, με ένα από τα σημάδια να μπορεί να εντοπιστεί στα μάτια σας.

Ο Roshni Patel, οπτομέτρης και επικεφαλής επαγγελματικών υπηρεσιών στο Lenstore, μοιράστηκε με την Express.co.uk πληροφορίες για το πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια του διαβήτη στα μάτια σας.

Ο Patel ανέφερε: «Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, προκαλώντας πρήξιμο και δυσκολίες στην καθαρή εστίαση και στην αναγνώριση λεπτομερειών σε αντικείμενα. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ένα ή και στα δύο μάτια».

Ο ειδικός τόνισε ότι οι επιδράσεις του σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν θολή όραση τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με τον Patel, «Βραχυπρόθεσμα, αυτό οφείλεται συνήθως στην κίνηση υγρού μέσα και έξω από το μάτι λόγω της υψηλής γλυκόζης στο αίμα, καθώς και στο πρήξιμο των ιστών γύρω από τα μάτια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διακυμάνσεις στην όραση. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι υπό έλεγχο, οι διακυμάνσεις αυτές τείνουν να βελτιώνονται».

Αν και η όραση μπορεί να αποκατασταθεί όταν μειωθεί το σάκχαρο στο αίμα, ο ειδικός προειδοποίησε ότι η ζημιά σε ορισμένες δομές του αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι μόνιμη.

Μακροπρόθεσμα, τα ανεξέλεγκτα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα μικρά αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος των ματιών. «Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον αμφιβληστροειδή και να οδηγήσει σε μειωμένη όραση», πρόσθεσε.

Εκτός από τη θολή όραση, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει και άλλες προειδοποιητικές ενδείξεις στα μάτια σας, όπως:

– **Παραμόρφωση των αντικειμένων**: Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο της ωχράς κηλίδας, επηρεάζοντας την καθαρότητα της όρασης.
– **Απώλεια χρώματος**: Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ή αλλοίωση της ικανότητας διάκρισης χρωμάτων.
– **Απώλεια όρασης**: Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όρασης αν δεν αντιμετωπιστεί.

Ευτυχώς, η ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς που σχετίζεται με τον διαβήτη μπορεί να ανιχνευθεί από έναν οπτικό. Ο Patel εξήγησε: «Αυτή η κατάσταση αναπτύσσεται μόνο σε άτομα με διαβήτη και μερικές φορές μπορεί να εντοπιστεί πριν από τη διάγνωση του διαβήτη, βοηθώντας έτσι στην πρώιμη αναγνώριση της νόσου».

«Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν οπτικό αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα πιθανά συμπτώματα που σχετίζονται με τον διαβήτη στα μάτια ή αν έχετε γενικά προβλήματα όρασης».

Τα καλά νέα είναι ότι η σωστή διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να συμβάλει στην επιβράδυνση και στη μείωση της σοβαρότητας αυτών των ζητημάτων.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::