Το αρχαίο φρούτο που προστατεύει από αλλεργίες, έλκος και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Πρόκειται για ένα αρχαίο φρούτο που προέρχεται από διάφορες περιοχές της Ασίας και της Μεσογείου. Ανακαλύψτε τα εντυπωσιακά του οφέλη.

Η καλλιέργειά του ήταν διαδεδομένη στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, όπου το φρούτο αυτό θεωρούνταν σύμβολο αγάπης και γονιμότητας. Είναι συγγενές με τα μήλα και τα αχλάδια.

Χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική εδώ και αιώνες, αλλά η επιστημονική έρευνα για τα οφέλη του βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια.

Μάθετε πώς τα κυδώνια ωφελούν την υγεία και τι ακριβώς αποκαλύπτουν οι επιστημονικές μελέτες για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Μπορούν να προστατεύσουν από ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις

Τα κυδώνια μπορεί να ανακουφίσουν διάφορα συμπτώματα αλλεργίας καταστέλλοντας τη δραστηριότητα ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού που είναι υπεύθυνα για αλλεργικές αντιδράσεις.

Μάλιστα για τον παραπάνω λόγο ένα εμπορικό φάρμακο για την αλλεργία, συνδυάζει χυμό λεμονιού και εκχύλισμα κυδωνιού. Μερικές μικρές μελέτες υποστηρίζουν την ικανότητά του να προλαμβάνει και να θεραπεύει ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις, όπως ρινική καταρροή και άσθμα.

Επιπλέον, μελέτες σε ποντίκια σημειώνουν ότι τα εκχυλίσματα φρούτων και σπόρων κυδωνιού μπορούν να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν την αλλεργική δερματίτιδα που προκλήθηκε τεχνητά. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν θα είχαν την ίδια επίδραση στους ανθρώπους.

Ενώ ορισμένοι ειδικοί εικάζουν ότι τα προϊόντα κυδωνιού μπορεί να είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά φάρμακα για την αλλεργία, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος

Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι το σιρόπι κυδωνιού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ), που είναι κοινώς γνωστή ως παλινδρόμηση οξέος.

Μια μελέτη 7 εβδομάδων σε 80 παιδιά με παλινδρόμηση οξέος διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων με σιρόπι κυδωνιού ήταν εξίσου αποτελεσματική με το φάρμακο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αυτής της πάθησης.

Σε μια μελέτη σε 137 έγκυες γυναίκες, μια δόση 10 mg σιροπιού κυδωνιού που λαμβάνεται μετά τα γεύματα αποδείχθηκε, επίσης, ότι είναι εξίσου αποτελεσματική με την παραδοσιακή φαρμακευτική αγωγή στην ανακούφιση των συμπτωμάτων παλινδρόμησης οξέος.

Επιπλέον, σε μια μελέτη 4 εβδομάδων σε 96 παιδιά με παλινδρόμηση οξέος, η χρήση συμπυκνώματος κυδωνιού μαζί με παραδοσιακή φαρμακευτική αγωγή βελτίωσε τα συμπτώματα – όπως εμετό και κοιλιακό άλγος – σε μεγαλύτερο βαθμό από τη λήψη του φαρμάκου μόνο.

Μπορεί να υποστηρίξει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού

Τα κυδώνια μπορεί να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αρκετές μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνουν ότι διαθέτει αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης ορισμένων επιβλαβών βακτηρίων, όπως το E. coli και το S. aureus.

Επιπλέον, ένα μόνο κυδώνι περιέχει το 15% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Ποσότητας βιταμίνης C, η οποία είναι απαραίτητη για ένα υγιές, λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένα φρούτο παρέχει επίσης το 6-8% της ημερήσιας σύστασης για φυτικές ίνες. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών υποστηρίζει τα ωφέλιμα βακτήρια που ζουν στο πεπτικό σας σύστημα, που συλλήβδην ονομάζονται μικροβίωμα του εντέρου .

Η διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να βελτιώσει την αντίσταση στις λοιμώξεις από επιβλαβή βακτήρια στο πεπτικό σας σύστημα.

Μπορεί να θεραπεύσει το έλκος στομάχου

Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι οι φυτικές ενώσεις που περιέχονται στα κυδώνια μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία του έλκους του στομάχου.

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δοκιμαστικό σωλήνα, ο χυμός κυδωνιού ανέστειλε την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, ενός βακτηρίου που είναι γνωστό ότι προκαλεί έλκος στομάχου.

Εν τω μεταξύ, μια μελέτη σε αρουραίους διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα κυδωνιού προστατεύει από έλκη στομάχου που προκαλούνται από το αλκοόλ. Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, απαιτείται πρόσθετη έρευνα, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::