Μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση γάλακτος δεν συνδέεται με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης· αντιθέτως, η μελέτη αναδεικνύει αντίστροφη συσχέτιση στα αποτελέσματά της. Επικεφαλής αυτής της έρευνας ήταν ο καθηγητής Επιστήμης της Διατροφής Βιμάλ Καράνι από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Βρετανία, με τη συμμετοχή ερευνητών από τη Βρετανία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Η μετα-ανάλυση περιλάμβανε τρεις μεγάλες έρευνες που αντιπροσώπευαν συνολικά περίπου 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους και δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας «International Journal of Obesity».
Διαπίστωσαν ότι όσοι καταναλώνουν συχνά μεγάλες ποσότητες γάλακτος έχουν χαμηλότερα επίπεδα τόσο «καλής» (HDL) και όσο «κακής» χοληστερίνης (LDL), μολονότι ο μέσος δείκτης μάζας του σώματός τους είναι μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου γάλα.
Επίσης, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, όσοι πίνουν τακτικά γάλα έχουν κατά μέσο όρο 14% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. «Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μείωση στην κατανάλωση γάλακτος δεν είναι αναγκαία για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων, παρόλο που παρατηρείται μία μικρή αύξηση στον δείκτη μάζας σώματος και στο σωματικό λίπος όσων πίνουν γάλα», δήλωσε ο δρ Καράνι.