Το εγκεφαλικό εκδηλώνεται διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες – Τα προειδοποιητικά συμπτώματα

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα, αποτελούμενο από 86 δισεκατομμύρια νευρώνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, κάθε λεπτό χωρίς ιατρική παρέμβαση κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου προκαλεί την απώλεια 1,9 εκατομμυρίων νευρώνων. Η γρήγορη αναγνώριση και παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για τη σωτηρία του ασθενούς.

Η διάγνωση του εγκεφαλικού επεισοδίου συνήθως βασίζεται στην παρατήρηση συμπτωμάτων όπως απώλεια ισορροπίας, αλλαγές στην όραση, πάρεση, αδυναμία κίνησης και δυσκολία στην ομιλία, που είναι τα πιο κοινά σημάδια του επεισοδίου.

Σειρά πρόσφατων μελετών ωστόσο αποκάλυψε ότι οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάζουν άτυπα συμπτώματα που είναι πιο ασαφή στην διάγνωση τους, σημειώνει η Δρ Hera Kamdar, επίκουρη Καθηγήτρια νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Το εγκεφαλικό είναι η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, και η Δρ.
Kamdar εκτιμά ότι τα ασυνήθιστα συμπτώματα που συχνά αγνοούνται, συμβάλλουν στο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Αν αυτά γίνουν αντιληπτά εγκαίρως, μπορούν να κάνουν την διαφορά μεταξύ της πλήρους ανάρρωσης και των χειρότερων σεναρίων: μόνιμη αναπηρία ή ακόμα και θάνατος.

Εκτός από τα κλασσικά συμπτώματα, στις γυναίκες ασθενείς παρατηρούνται συχνά ενδείξεις όπως έντονος πονοκέφαλος, γενικευμένη αδυναμία ή κόπωση, δύσπνοια και πόνοι στο στήθος, ναυτία και έμετος, σύγχυση και λόξυγκας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται ξαφνικά, συχνά προσομοιάζουν με εκδήλωση διαφορετικής νόσου και μπορεί να μην αφορούν μόνο στη μία πλευρά του σώματος μολονότι η μονόπλευρη μυϊκή αδυναμία είναι χαρακτηριστική σε άτομα που αντιμετωπίζουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Λόγου χάρη ο λόξυγκας σύμφωνα με έρευνα μπορεί να είναι σημάδι εγκεφαλικής βλάβης σε περιοχές όπως ο προμήκης μυελός, ο οποίος ελέγχει την αναπνοή.

Αυτό δεν σημαίνει διασαφηνίζουν οι γιατροί ότι μια γυναίκα πρέπει να φοβάται για τη ζωή της κάθε φορά που παθαίνει λόξυγκα. Οι ενδείξεις που αναφέρονται αξιολογούνται ως ανησυχητικές όταν παρεμβαίνουν στην λειτουργική ικανότητα του ασθενούς και δεν υποχωρούν.

Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε ορισμένες βασικές υποθέσεις που εξηγούν γιατί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το φύλο του ασθενούς. Ψηλά στη λίστα, βρίσκονται οι ορμόνες.

Τα οιστρογόνα, μια από τις βασικές αναπαραγωγικές ορμόνες του γυναικείου σώματος, είναι γνωστό πια ότι δρουν προστατευτικά έναντι του εγκεφαλικού, πιθανότατα εξαιτίας της αντιφλεγμονώδους δράσης τους και του γεγονότος ότι βοηθούν στην αύξηση της ροής του αίματος στην
εσωτερική καρωτίδα, η οποία παρέχει αίμα στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, αυτά τα ορμονικά οφέλη ισχύουν μόνο για τα οιστρογόνα που παράγονται από το ίδιο το σώμα. Σύμφωνα με την Δρ.Kamdar η λήψη συνθετικών μορφών οιστρογόνων, είτε μέσω αντισύλληψης είτε μέσω θεραπειών ορμονικής υποκατάστασης, μπορεί αντίθετα να αυξάνει τον
κίνδυνο εγκεφαλικού κατά περίπτωση.

Η ηλικία είναι ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας. Οι γυναίκες καθώς μεγαλώνουν παράγουν μικρότερη ποσότητα οιστρογόνων. Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι η σημαντική πτώση των επιπέδων αυτής της ορμόνης κατά την εμμηνόπαυση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μελλοντικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης ακόμα και να τριπλασιάσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε νεαρές γυναίκες, κυρίως ως αποτέλεσμα της προεκλαμψίας.
Αυτό ισχύει και στην περίοδο μετά τον τοκετό, ειδικά εάν τυχόν υπέρταση κύησης δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, προσθέτουν οι ειδικοί.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στον υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι θρόμβοι καθώς το σώμα ειδικά κατά την διάρκεια του τοκετού τείνει να αυξάνει την δυνατότητα πήξης του αίματος για να προστατεύσει την μητέρα από το ενδεχόμενο
επικίνδυνης αιμορραγίας.

Τι κάνουμε αν εκδηλώσουμε ύποπτα συμπτώματα

Οι νευρολόγοι τονίζουν ότι οι πιθανότητες ανάρρωσης από εγκεφαλικό επεισόδιο εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα ο ασθενής θα λάβει ιατρική
βοήθεια.

Ακόμα κι αν δεν είστε σίγουροι για το τι συμβαίνει, καλέστε ασθενοφόρο συστήνουν, είναι προτιμότερο να «υπερβάλλετε» παρά να χάσετε την
ευκαιρία να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα ένα εγκεφαλικό που όντως έχει προκύψει.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::