Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Communications αποκαλύπτει ότι η καθημερινή λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής βελτίωσε τη λειτουργία του εγκεφάλου σε άτομα άνω των 60 ετών μέσα σε μόλις 12 εβδομάδες. Η έρευνα, που διεξήχθη από το School of Life Course & Population Sciences του King’s College του Λονδίνου, έδειξε ότι αυτή η απλή και οικονομική προσθήκη στη διατροφή μπορεί να ενισχύσει τις επιδόσεις σε τεστ μνήμης, τα οποία σχετίζονται με πρώιμα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.
Πιο αναλυτικά, τα καθημερινά συμπληρώματα φυτικών ινών ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους χωρίς να επηρεάζουν τη μυϊκή δύναμη, υποσχόμενα μια απλή διατροφική προσθήκη για την καταπολέμηση των πρώιμων σημείων της νόσου Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, τα πρεβιοτικά συμπληρώματα ινουλίνης και FOS βρέθηκε ότι δεν είχαν καμία επίδραση στη μυϊκή δύναμη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε αυτές τις αλλαγές σε μόλις 12 εβδομάδες. Αυτό δείχνει τεράστιες υποσχέσεις για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου και της μνήμης στον γηρασμένο πληθυσμό μας. Το ξεκλείδωμα των μυστικών του άξονα εντέρου-εγκεφάλου θα μπορούσε να προσφέρει νέες προσεγγίσεις για να ζούμε πιο υγιεινά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε η συγγραφέας Δρ. Mary Ni Lochlainn, από το Τμήμα Έρευνας Διδύμων του King’s College.
Συμπληρώματα φυτικών ινών με στόχο το μικροβίωμα του εντέρου
Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνά, ο επιπολασμός καταστάσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η γνωστική έκπτωση και η μυϊκή απώλεια αυξάνεται.
Ερευνητές στο TwinsUK, το μεγαλύτερο μητρώο δίδυμων ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου με έδρα το King’s College του Λονδίνου, προσπάθησαν να κατανοήσουν πώς η στόχευση της μικροχλωρίδας, της ποικιλόμορφης κοινότητας των μικροοργανισμών που κατοικούν στα έντερα μας, χρησιμοποιώντας δύο φτηνά, εμπορικά διαθέσιμα συμπληρώματα φυτικών ινών ινσουλίνη και FOS, θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο τη μυϊκή υγεία όσο και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές ανέθεσαν σε 36 δίδυμα ζεύγη -72 άτομα συνολικά- άνω των 60 ετών να λαμβάνουν είτε εικονικό φάρμακο είτε το συμπλήρωμα κάθε μέρα για 12 εβδομάδες. Ούτε η ομάδα ανάλυσης, ούτε οι συμμετέχοντες γνώριζαν τι έλαβε ο καθένας μέχρι να ολοκληρωθεί η διπλά τυφλή ανάλυση. Παράλληλα, όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη έκαναν ασκήσεις αντίστασης και κατανάλωναν ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης που είχε ως στόχο τη βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας.
Καλύτερη απόδοση του εγκεφάλου στην ομάδα του συμπληρώματος φυτικών ινών
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες εξ αποστάσεως μέσω βίντεο, διαδικτυακών ερωτηματολογίων και γνωστικών τεστ. Βρήκαν ότι το συμπλήρωμα φυτικών ινών οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου των συμμετεχόντων, ιδιαίτερα σε αύξηση του αριθμού των ευεργετικών βακτηρίων όπως το Bifidobacterium.
Αν και δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στη μυϊκή δύναμη μεταξύ των ομάδων, η ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα φυτικών ινών απέδωσε καλύτερα σε τεστ αξιολόγησης της εγκεφαλικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένου του Paired Associates Learning test που αποτελεί πρώιμο δείκτη για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, μαζί με τεστ χρόνου αντίδρασης και ταχύτητα επεξεργασίας.
Αυτά τα μέτρα είναι σημαντικά για την καθημερινή ζωή -για παράδειγμα, οι αντιδράσεις σε συνθήκες κυκλοφοριακής κίνηση ή το να αποτρέψεις μια πτώση όταν σκοντάφτεις.
Ασφαλής, οικονομική και αποδεκτή λύση
«Αυτές οι φυτικές ίνες, οι οποίες είναι φθηνές και διατίθενται ευρέως, θα μπορούσαν να ωφελήσουν μια ευρεία ομάδα ανθρώπων που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Είναι επίσης ασφαλή και αποδεκτά. Το επόμενο καθήκον μας είναι να δούμε αν αυτές οι επιπτώσεις διατηρούνται για μεγαλύτερες περιόδους και σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων», σημείωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια Γήρανσης και Υγείας, Claire Steves.
Μια άλλη νέα πτυχή της μελέτης ήταν ο απομακρυσμένος σχεδιασμός της, ο οποίος κατέδειξε τη σκοπιμότητα της διεξαγωγής δοκιμών σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας χωρίς την ανάγκη εκτεταμένων ταξιδιών ή επισκέψεων στο νοσοκομείο, οι οποίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε πολλά περιβάλλοντα παγκοσμίως.
Προκλήσεις όπως ο ψηφιακός αναλφαβητισμός και η δυσκολία πρόσβασης στην απαραίτητη τεχνολογία αναγνωρίστηκαν και θα αντιμετωπιστούν σε μελλοντικές εργασίες μεγαλύτερης κλίμακας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για τους γηράσκοντες πληθυσμούς παγκοσμίως.