Το μπαχαρικό που κάνει καλό στην αρθρίτιδα, ρίχνει το σάκχαρο και την πίεση, έχει αντικαρκινική δράση

Αυτό το μπαχαρικό προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Cuminum cyminum και είναι από τα πιο διαδεδομένα στον κόσμο, χρησιμοποιούμενο σε πολλές κουζίνες, όπως η μεξικάνικη, η ινδική και η αραβική.

Η χρήση του χρονολογείται από την αρχαιότητα. Οι πρώτες αναφορές εντοπίζονται στην Ινδία, ήδη από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. Επιπλέον, οι σπόροι του έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικούς χώρους στην αρχαία Αίγυπτο, όπου χρησιμοποιούνταν τόσο ως καρύκευμα όσο και ως συντηρητικό για την ταρίχευση. Με την πάροδο του χρόνου, καλλιεργήθηκε στο Ιράν και στη Μεσόγειο. Οι αρχαίοι Έλληνες επίσης το είχαν ενσωματώσει στη μαγειρική τους.

Ποιο είναι αυτό το μπαχαρικό με τα πολυάριθμα οφέλη;

Το κύμινο, με υψηλή διατροφική αξία, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και χαλκό, ενώ περιέχει επίσης βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6 και φυλλικό οξύ.

Οφέλη για την υγεία

Το κύμινο έχει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως:

Αντιφλεγμονώδη δράση

Το κύμινο περιέχει πολλές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, όπως η θυμοκινόνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής που συνδέεται με χρόνιες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, το διαβήτη και ο καρκίνος.

Αντιοξειδωτική δράση

Το κύμινο περιέχει επίσης πολλά αντιοξειδωτικά, όπως η ουσία θύμος, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Βελτίωση της πέψης

Το κύμινο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης αυξάνοντας την παραγωγή χολικών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για την πέψη των λιπών.

Απώλεια βάρους

Το κύμινο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού και μειώνοντας την όρεξη.

Άλλες πιθανές δράσεις

Το κύμινο έχει επίσης μελετηθεί για πιθανές δράσεις όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Πώς να καταναλώσετε το κύμινο

Το κύμινο μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους. Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι είναι:

  • Στα φαγητά: Το κύμινο χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και μπορεί να προστεθεί σε διάφορα πιάτα, όπως σούπες, σαλάτες, ρύζι, κοτόπουλο, χοιρινό και ψάρι.
  • Ως ρόφημα: Το κύμινο μπορεί να γίνει ρόφημα ανακατεύοντάς το με νερό, γάλα ή χυμό φρούτων.
  • Ως συμπλήρωμα διατροφής: Το κύμινο διατίθεται επίσης ως συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες ή σκόνη.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::