Ένα οικονομικό μπαχαρικό που μπορείτε να βρείτε εύκολα στο σούπερ μάρκετ έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων.
Αυτό το μπαχαρικό, το οποίο χρησιμοποιείται στη μαγειρική παγκοσμίως, εδώ και χρόνια προσφέρει γεύση και χρώμα στα πιάτα μας. Πλέον, η επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Τι είναι η πάπρικα
Η πάπρικα είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από αλεσμένες, αποξηραμένες πιπεριές γλυκών ποικιλιών, όπως οι κόκκινες πιπεριές. Η γεύση της μπορεί να διαφέρει από γλυκιά και ήπια έως πικάντικη και καπνιστή. Το φυτό από το οποίο προέρχεται καλλιεργείται στις περιοχές της Αμερικής, κυρίως στο Μεξικό, την Κεντρική και Νότια Αμερική.
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, η πάπρικα έχει αναδειχθεί από διάφορες μελέτες ως μια πραγματική πηγή ευεξίας με πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι εύκολα διαθέσιμη στα σούπερ μάρκετ και αποτελεί μια νόστιμη, πλούσια και υγιεινή προσθήκη σε κάθε γεύμα. Ας δούμε μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη της πάπρικας για την υγεία, όπως έχουν καταγραφεί από επιστημονικές έρευνες.
Οφέλη της πάπρικας στην υγεία
Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από την κατανάλωση πάπρικας είναι η πιθανή προστασία της έναντι του καρκίνου, αφού το μπαχαρικό αυτό περιέχει πολλά καροτενοειδή, όπως βήτα-καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
Έχει αποδειχθεί ότι τα συστατικά αυτά καταπολεμούν το «οξειδωτικό στρες», που πιστεύεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 2.000 γυναίκες, φάνηκε ότι εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα ότι αντιμετώπιζαν 25 έως 35 % λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.
Άλλα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν:
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Οι ποικιλίες πάπρικας, ιδιαίτερα οι καυτερές, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων. Αυτό περιλαμβάνει αρθρίτιδα, στομαχικά προβλήματα, προβλήματα ψυχικής υγείας και πολλά άλλα.
Βιταμίνη Α: Η πάπρικα είναι γεμάτη με βιταμίνη Α, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του ανοσοποιητικού, την όραση, τη γονιμότητα και την ανάπτυξη των κυττάρων.
Βιταμίνη Ε: Το μπαχαρικό αυτό έχει υψηλά επίπεδα σιδήρου και βιταμίνης Ε, λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, με αποτέλεσμα να υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και βοηθά στην αντιμετώπιση της αναιμίας.
Μειώνει τη χοληστερόλη: Η καψαϊκίνη στην πάπρικα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης και να μειώσει την LDL (κακή) χοληστερόλη, κάτι που είναι καθοριστικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.