Η κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί για το βράδυ μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για τη μακροχρόνια υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιατρικού Κέντρου του Τέξας επισημαίνουν ότι δεν έχει σημασία μόνο το τι τρως, αλλά και το πότε το τρως. Η έρευνά τους αποκάλυψε ότι η μείωση των λιπαρών και ζαχαρούχων τροφών, καθώς και η κατανάλωσή τους στις σωστές ώρες της ημέρας, μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή των ποντικών κατά 35%. Τα πειράματα έδειξαν ότι ο ρυθμός του βιολογικού ρολογιού παίζει κρίσιμο ρόλο στα οφέλη μιας υγιεινής διατροφής.
Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού έχει θετικά αποτελέσματα στον οργανισμό, ακόμη κι αν δεν προάγει την απώλεια βάρους . Η μελέτη δεν βρήκε επίσης διαφορές στο σωματικό βάρος μεταξύ των ποντικών σε διαφορετικά προγράμματα διατροφής. «Ωστόσο, βρήκαμε βαθιές διαφορές στη διάρκεια ζωής», σημείωσε η κύρια συγγραφέας, Joseph Takahashi, σε ένα δελτίο τύπου.
Τα τρωκτικά είναι νυκτόβια ζώα που είναι πιο ενεργά στο σκοτάδι. Αντιθέτως, οι άνθρωποι είναι γενικά πιο δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτό στο μυαλό, οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να περιορίσουν τα γεύματά τους στις πιο ενεργές ώρες της ημέρας.
Σε εργαστηριακά ζώα για διάστημα 4 ετών, μία μειωμένη σε θερμίδες δίαιτα επέκτεινε την επιβίωση κατά 10%. Ωστόσο, η βελτίωση αύυξήθηκε σημαντικά με ένα αποκλειστικά βραδινό διατροφικό πρόγραμμα. Ο συνδυασμός αυτός πρόσθσε 9 μήνες στον 2ετή μέσο όρο διάρκειας ζωής τους.
Η Joseph Takahashi, ανέφερε ότι ένα παρόμοιο πλάνο για τους ανθρώπους θα περιόριζε την κατανάλωση τους ώρες της ημέρας. Τα πιο πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός πλούσιου πρωινού ή μεσημεριανού γεύματος αντί για ένα δείπνο είναι βασικό για την ενίσχυση της υγείας.