Το να βρίζετε κάνει καλό!

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, το να εκτονωθείς βρίζοντας μπορεί να προσφέρει σημαντική ανακούφιση από τον πόνο. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ξέσπασμα μειώνει την αίσθηση του πόνου, ειδικά για άτομα που δεν έχουν τη συνήθεια να βρίζουν.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Keele έδειξαν πως όταν κάποιος αφήνει τη γλώσσα του ελεύθερη, το βρίσιμο λειτουργεί ανασταλτικά στην αίσθηση του πόνου. Για να το αποδείξουν, ζήτησαν από φοιτητές να τοποθετήσουν το χέρι τους σε ένα δοχείο με παγωμένο νερό, ενώ ταυτόχρονα έβριζαν συνεχώς. Στη συνέχεια, τους ζήτησαν να επαναλάβουν τη διαδικασία χωρίς να βρίζουν, χρησιμοποιώντας πιο «ουδέτερες» λέξεις.

Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι οι φοιτητές μπορούσαν να αντέξουν τον πόνο περισσότερο χρόνο όταν έβριζαν, σε σύγκριση με όταν δεν το έκαναν. Αυτό αποδεικνύει ότι το βρίσιμο βοηθά στο να καταστεί ο πόνος πιο υποφερτός. Ακόμη, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως αυτή η μέθοδος ήταν πιο αποτελεσματική σε φοιτητές που συνήθως δεν βρίζουν στην καθημερινότητά τους.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι το βρίσιμο μειώνει τον πόνο μέσω της ενεργοποίησης της «μάχης», μιας σωματικής αντίδρασης που σχετίζεται με το ένστικτο της επιβίωσης. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι οι παλμοί της καρδιάς των φοιτητών αυξάνονταν καθώς έβριζαν, δείχνοντας μια ενίσχυση της επιθετικότητας, όπως σε μια φυσική διαμάχη.

Η έρευνα καταλήγει ότι το βρίσιμο δεν επηρεάζει μόνο τα συναισθήματα, αλλά έχει και σωματική επίδραση στο άτομο. Όπως εξηγεί ο Δρ. Ρίτσαρντ Στίβενς, «το βρίσιμο είναι ένα διαχρονικό και παγκόσμιο φαινόμενο που συναντάται σε όλες τις γλώσσες και πολιτισμούς».

Μοιραστείτε την ανάρτηση::