Το περπάτημα: η πιο οικονομική και χωρίς παρενέργειες θεραπεία – Τα τρία κύρια οφέλη

Το περπάτημα, όπως και η σωματική άσκηση γενικότερα, αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά και οικονομικά “φάρμακα” για όλες τις ηλικίες, με ελάχιστες παρενέργειες, σε αντίθεση με τα περισσότερα σύγχρονα φάρμακα.

Η φυσική εξέλιξη του ανθρώπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κίνηση, δηλαδή το βάδισμα και το τρέξιμο. Όταν το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας είναι χαμηλό, παρατηρούνται αρνητικές συνέπειες στην υγεία και την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων.

Για παράδειγμα, η παιδική παχυσαρκία έχει καταστεί σοβαρό πρόβλημα, με την έλλειψη άσκησης να ευθύνεται για περίπου το 65% των περιπτώσεων στη χώρα μας. Μόλις το 18-20% συνδέεται με κακή διατροφή ή άλλους παράγοντες. Σήμερα, περίπου το 30% των παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, το 70% αυτών των παιδιών θα παραμείνουν υπέρβαρα ως ενήλικες, γεγονός που συνεπάγεται σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία τους, αλλά και μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Ακόμη και φαινόμενα όπως η νεανική παραβατικότητα θα μπορούσαν να μειωθούν με τη βοήθεια προγραμμάτων φυσικής δραστηριότητας. Μέσα από το παιχνίδι και την κίνηση, τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες αυτοπειθαρχίας, μαθαίνουν να τηρούν κανόνες και να αναγνωρίζουν τα όρια τους, ενώ παράλληλα βιώνουν συναισθήματα ευφορίας και χαλάρωσης μέσω της απελευθέρωσης ενδορφινών.

Οι σύγχρονες μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και καρκίνος, συνδέονται άμεσα με τον καθιστικό τρόπο ζωής. Το 2020, τα νοσήματα αυτά απορρόφησαν περίπου το 10% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και παγκοσμίως ευθύνονται για πάνω από 38 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Ωστόσο, η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει σημαντικά την εμφάνιση αυτών των ασθενειών. Για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει κατά 90% τον κίνδυνο άνοιας στις γυναίκες, ενώ ασκήσεις όπως ο χορός και η μυϊκή ενδυνάμωση βοηθούν άτομα που πάσχουν από νόσο του Πάρκινσον. Επίσης, τα υπέρβαρα άτομα που ασκούνται έχουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας σε σχέση με τα αδρανή άτομα φυσιολογικού βάρους.

Τα θετικά αποτελέσματα της άσκησης μπορούν να επιτευχθούν με απλά καθημερινά βήματα, όπως το περπάτημα για να πάμε στη δουλειά ή τη χρήση σκαλοπατιών αντί για ασανσέρ. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση άσκησης, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές, είναι 8-10 χιλιάδες βήματα την ημέρα, με ρυθμό περίπου 100 βημάτων ανά λεπτό. Επίσης, η μυϊκή ενδυνάμωση είναι εξίσου σημαντική, ειδικά για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::