Το πιο απίστευτο κίνητρο αδυνατίσματος για άνδρες: 400% πιθανότερη απώλεια βάρους!

Τα χρηματικά έπαθλα θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν τους άντρες που θέλουν να χάσουν τα περιττά κιλά, λέει πρόσφατη έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, μια απλή τεχνική παρέμβασης που περιλαμβάνει την λήψη μηνυμάτων κειμένου με κίνητρα σε μετρητά χρήματα θα μπορούσε να βελτιώσει κατά 400% (!) τις πιθανότητες ενός άντρα να χάσει βάρος, αποκάλυψε μια πρόσφατη μελέτη.

Η μελέτη Game of Stones με επικεφαλής ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Stirling της Σκωτίας, η οποία παρακολούθησε 585 άνδρες με παχυσαρκία για ένα έτος, διαπίστωσε ότι τα χρηματικά κίνητρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους άνδρες να χάσουν περισσότερο βάρος.

Όσοι έλαβαν έως και 400 £ (467 €) μαζί με μηνύματα κειμένου έχασαν το περισσότερο βάρος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, το οποίο έγινε στη Βενετία.

Πώς έγινε και τι έδειξε η έρευνα

Στην αρχή οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία σε μία από τις εξής τρεις ομάδες:
  1. ομάδα που λάμβανε μηνύματα κειμένου συν μια ευκαιρία να κερδίσει χρήματα αν πετύχαιονε κάποια απώλεια βάρους
  2. ομάδα που λάμβανε μόνο γραπτά μηνύματα χωρίς άλλο κίνητρο
  3. ομάδα που δεν λάμβανε τίποτα, ούτε μηνύματα κειμένου, ούτε κάποιο κίνητρο

Τα καθημερινά μηνύματα κειμένου ήταν πανομοιότυπα για τις δύο ομάδες παρέμβασης. Στους συμμετέχοντες στην ομάδα τόσο με τα γραπτά μηνύματα όσο και με τα οικονομικά κίνητρα είπαν ότι 467 € είχαν τοποθετηθεί σε έναν λογαριασμό, στον οποίο θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο τέλος της κλινικής δοκιμής, εάν επιτύχουν όλους τους στόχους απώλειας βάρους.

Οι συμμετέχοντες θα έχαναν χρήματα εάν δεν πετύχαιναν τον στόχο απώλειας βάρους και θα μπορούσαν να διατηρήσουν ολόκληρο το ποσό μόνο εάν εκπληρώνονταν όλοι οι στόχοι.

Οι στόχοι απώλειας βάρους ορίστηκαν στο:
  1. 5% από το αρχικό τους βάρος στους 3 μήνες: κέρδος 58 €
  2. 10% του αρχικού βάρους στους 6 μήνες: κέρδος 175 €
  3. διατήρηση του 10% της απώλειας βάρους στον έναν χρόνο: κέρδος 234 €

Διαπιστώθηκε ότι:

  • οι άνδρες της πρώτης ομάδας που έλαβαν τόσο γραπτά μηνύματα όσο και κίνητρα σε μετρητά παρουσίασαν απώλεια βάρους 5%
  • οι άνδρες της δεύτερης ομάδας που έλαβαν γραπτά μηνύματα είχαν απώλεια βάρους μόνο 3%
  • όσοι άνδρες δεν έλαβαν καμία μορφή κινήτρου έχασαν μόνο ένα πολύ μικρό βάρος (1%)

Τι είπαν οι ερευνητές

“Η απώλεια βάρους μπορεί να κάνει όλους τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα, να μειώσει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης και να βοηθήσει τα συστήματα δημόσιας υγείας γενικότερα. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι άνδρες συχνά δεν τους αρέσει να πηγαίνουν σε παραδοσιακές ομάδες απώλειας βάρους”, δήλωσε ο καθηγητής Pat Hoddinott, από το πανεπιστήμιο του Stirling, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

“Η έρευνα έδειξε ότι η προσφορά κινήτρων σε μετρητά ήταν ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθηθούν οι άνδρες να χάσουν βάρος. Αυτή η πρωτοβουλία θα ήταν μια λύση χαμηλού κόστους για το όφελος υγείας που θα προσφέρει στους άνδρες, με χρήματα που καταβάλλονται μόνο στο τέλος και μόνο αν χάσουν και διατηρήσουν μακριά το 10% του αρχικού τους βάρους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::