Δεν είναι πολλοί οι Έλληνες που το έχουν προσθέσει στη διατροφή τους. Όμως το wasabi είναι ένα πιπεράτο λαχανικό που προστατεύει τη μνήμη. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Nutrients, το πικάντικο λαχανικό που απαντάται στην Ιαπωνία και τα βάθη της ανατολικής Ρωσίας και καταναλώνεται συνήθως υπό μορφή καρυκεύματος μπορεί να προφυλάξει τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη στην τρίτη ηλικία.
Ομάδα ερευνητών με ειδίκευση σε θέματα γνωστικής υγείας και γήρανσης από διάφορα ερευνητικά ιδρύματα στην Ιαπωνία θέλησαν να διασταυρώσουν τις φήμες του wasabi ως φύλακα των γνωστικών λειτουργικών που έκαναν ανάρπαστα τα διατροφικά συμπληρώματα του πικάντικου λαχανικού. Η βασική υπόθεση αποδίδει την αποτελεσματικότητά του στην ηρεμιστική του επίδραση στον εγκέφαλο. Άλλωστε, το λαχανικό είναι ένας αποδεδειγμένος σύμμαχος της ανθρώπινης υγείας που μειώνει τη συστημική φλεγμονή, πολύ πιθανώς χάρη στην περιεκτικότητά του στην αντιοξειδωτική ένωση 6 methylsulfinyl hexyl isothiocyanate (6-MSITC).
Στη μελέτη συμμετείχαν δύο ομάδες από 72 συνολικά Ιάπωνες εθελοντές ηλικίας 60 – 80 ετών, η πειραματική που λάμβανε ένα δισκίο wasabi (με 0,8 χιλιοστόγραμμα της ένωσης 6-MSITC) κάθε βράδυ πριν τον ύπνο για 12 εβδομάδες, και η ομάδα ελέγχου που ακολούθησε την ίδια οδηγία λαμβάνοντας όμως ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Από το δείγμα εξαιρέθηκαν άτομα με νοσήματα που επηρεάζουν τη γνωστική υγεία, ψυχικές διαταραχές, προβλήματα μνήμης, βρίσκονταν υπό συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές ή έκαναν κατάχρηση αλκοόλ. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ νοητικών ικανοτήτων και μνήμης πριν και μετά την πειραματική διαδικασία.