Το ελαιόλαδο αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες της μεσογειακής διατροφής και χρησιμοποιείται εκτενώς στην Ελλάδα. Είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και ωφέλιμα έλαια, προσφέροντας πολυάριθμα οφέλη για την υγεία. Ας δούμε γιατί αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας.
Τι είναι το ελαιόλαδο Το ελαιόλαδο είναι ένα φυσικό προϊόν που προέρχεται από τον καρπό της ελιάς. Χρησιμοποιείται ευρέως στη μεσογειακή κουζίνα, τόσο στο μαγείρεμα όσο και σε σαλάτες ή διάφορες συνταγές.
Κύρια οφέλη
- Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
- Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων.
- Προστατεύει την καρδιά από παθήσεις.
- Συμβάλλει στην καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Η αντιφλεγμονώδης δράση του ελαιολάδου Η χρόνια φλεγμονή θεωρείται κύριος παράγοντας κινδύνου για ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης τύπου 2, η νόσος Αλτσχάιμερ, η αρθρίτιδα και η παχυσαρκία.
Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, μια ιδιότητα, η οποία μπορεί να είναι ένας από τους κύριους λόγους που έχει τα σημαντικά αυτά οφέλη για την υγεία. Οι κύριες αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του προέρχονται από τα αντιοξειδωτικά.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το ελαϊκό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σημαντικών φλεγμονωδών δεικτών όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP).
Μία μελέτη έδειξε, επίσης, ότι τα αντιοξειδωτικά ελαιολάδου μπορούν να αναστέλλουν ορισμένα γονίδια και πρωτεΐνες που οδηγούν στη φλεγμονή.
2. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων
Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από διαταραχή της ροής του αίματος στον εγκέφαλό σας, είτε λόγω θρόμβου αίματος είτε αιμορραγίας, αν είναι αιμορραγικό.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, το εγκεφαλικό είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου, ακριβώς πριν από τις καρδιακές παθήσεις. Η σχέση μεταξύ του ελαιολάδου και του κινδύνου εγκεφαλικού έχει μελετηθεί εκτενώς.
Μια μεγάλη ανασκόπηση μελετών σε 841.000 άτομα διαπίστωσε ότι το ελαιόλαδο ήταν η μόνη πηγή μονοακόρεστου λίπους που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων.
Σε μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 140.000 συμμετέχοντες, φάνηκε ότι εκείνοι που κατανάλωναν ελαιόλαδο είχαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από εκείνους που δεν το έκαναν.
3. Το ελαιόλαδο προστατεύει από καρδιακές παθήσεις
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου στον κόσμο. Μελέτες παρατήρησης που πραγματοποιήθηκαν πριν από μερικές δεκαετίες έδειξαν ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι λιγότερο συχνές στις μεσογειακές χώρες.
Αυτό οδήγησε σε εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τη μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει πλέον αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα βασικά συστατικά αυτής της διατροφής, προστατεύοντας από καρδιακές παθήσεις με διάφορους τρόπους.
Μειώνει τη φλεγμονή, αποτρέπει την «κακή» χοληστερόλη LDL από την οξείδωση, βελτιώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας και μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της υπερβολικής πήξης του αίματος
Είναι ενδιαφέρον ότι, όπως έχει αποδειχθεί μειώνει την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας από τους σοβαρότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο. Σε μία μελέτη, φάνηκε ότι το ελαιόλαδο μείωσε την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή για την αρτηριακή πίεση κατά 48%.
Εάν έχετε καρδιακή νόσο, οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων ή οποιονδήποτε άλλο σημαντικό παράγοντα κινδύνου, μπορείτε να συμπεριλάβετε άφθονο παρθένο ελαιόλαδο στη διατροφή σας.
4. Το ελαιόλαδο μπορεί να καταπολεμήσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ
Η νόσος του Alzheimer είναι η πιο κοινή νευροεκφυλιστική πάθηση στον κόσμο. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η συσσώρευση των λεγόμενων β-αμυλοειδών πλακών μέσα στα εγκεφαλικά σας κύτταρα.
Μία μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι μια ουσία στο ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση αυτών των πλακών. Επιπλέον, μια μελέτη σε ανθρώπους έδειξε ότι μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο ωφέλησε τη λειτουργία του εγκεφάλου.Λάβετε υπόψη ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του ελαιολάδου στο Αλτσχάιμερ.