Το ροχαλητό συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για υπέρταση

Ως προειδοποιητικό σημάδι υπέρτασης “είδαν” το ροχαλητό επιστήμονες σε πρόσφατη έρευνα. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα του Flinders University έδειξε ότι άνθρωποι-ιδιαίτερα υπέρβαροι μεσήλικες άντρες-που ροχαλίζουν τακτικά τη νύχτα είναι πιο πιθανό να έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση και αρρύθμιστη υπέρταση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο npj Digital Medicine, και είναι η μεγαλύτερη αντικειμενική μελέτη και η πρώτη που χρησιμοποιεί πολλές τεχνολογίες παρακολούθησης στο σπίτι για παρατεταμένο διάστημα, για να εξεταστεί η σχέση μεταξύ ροχαλητού και υπέρτασης.

Ο Dr. Bastien Lechat, του Flinders Health and Medical Research Institute και του College of Medicine and Public Health, δήλωσε οτι για πρώτη φορά μπορούμε αντικειμενικά να πούμε ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ τακτικού ροχαλητού τη νύχτα και υπέρτασης.

Ο Dr. Lechat δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το 15% των συμμετεχόντων που κυρίως ήταν υπέρβαροι άντρες, ροχάλιζαν για περισσότερο από το 20% της νύχτας, κατά μέσον όρο, και ότι αυτό το τακτικό ροχαλητό συνδέεται με αυξημένη πίεση και αρρύθμιστη υπέρταση.

Τα αποτελέσματα τονίζουν τη σημασία του να λαμβάνεται υπόψη το ροχαλητό ως παράγοντας στην περίθαλψη και αγωγή για προβλήματα που συνδέονται με τον ύπνο- ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ρύθμισης της υπέρτασης.

Η έρευνα έδειξε ότι για όσους ροχάλιζαν τακτικά, ο κίνδυνος να έχουν μη ελεγχόμενη υπέρταση ήταν σχεδόν διπλάσιος. Ο κίνδυνος σχεδόν διπλασιαζόταν σε όσους ροχάλιζαν τακτικά και είχαν υπνική άπνοια έναντι όσων δεν ροχάλιζαν τακτικά.

Το ροχαλητό καθαυτό μπορεί επίσης ενδεχομένως να χρησιμεύσει ως πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι αυξημένης αρτηριακής πίεσης, καθώς η φτωχή ποιότητα ύπνου λόγω αυτού, ενδεχομένως μπορεί να επιδεινώσει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Η έρευνα χρησιμοποίησε στοιχεία παρακολούθησης του ύπνου που συλλέχτηκαν από αισθητήρα κάτω από το στρώμα, για τον εντοπισμό του ροχαλητού και της άπνοιας, μαζί με μόνιτορ παρακολούθησης της πίεσης στο σπίτι, σε περισσότερους από 12,000 συμμετέχοντες παγκοσμίως, για διάστημα 9 μηνών.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::