Το σέλερι αντιμετωπίζει φλεγμονές, βακτήρια και ιούς

Από τα πιο θρεπτικά και νόστιμα λαχανικά εκτός από το να προσθέτει γεύση στα φαγητά μας έχει και πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Πιο συγκεκριμένα, το σέλερι περιέχει μια φυτική ένωση που ονομάζεται απιγενίνη, η οποία παίζει ρόλο στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική ως αντιφλεγμονώδης, αντιβακτηριακός, αντιικός και αντιοξειδωτικός παράγοντας. Μπορεί επίσης να έχει ορισμένες ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2016, οι εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι η απιγενίνη μπορεί να συμβάλει στην απόπτωση, ένα είδος προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου, που θα μπορούσε να την καταστήσει χρήσιμη ως θεραπεία του καρκίνου.

Το 2015, οι ερευνητές πίσω από μια μελέτη σε ποντίκια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απιγενίνη και οι πλούσιες σε απιγενίνη δίαιτες μείωσαν την έκφραση ορισμένων φλεγμονωδών πρωτεϊνών. Με αυτόν τον τρόπο, αυτές οι ουσίες μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και να αποκαταστήσουν την ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το σέλερι περιέχει ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται λουτεολίνη. Οι συγγραφείς ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε το 2009 επισήμαναν ότι η λουτεολίνη μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης καρκινικών κυττάρων και να προκαλέσει κυτταρικό θάνατο. Πρότειναν επίσης ότι η λουτεολίνη μπορεί να κάνει τα καρκινικά κύτταρα πιο επιρρεπή σε επίθεση από χημικές ουσίες στις θεραπείες.

Αρτηριακή πίεση

Επαγγελματίες της κινεζικής ιατρικής χρησιμοποιούν εκχυλίσματα σέλερι για να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Μια μελέτη εξέτασε την επίδραση των εκχυλισμάτων σέλερι στην αρτηριακή πίεση σε αρουραίους που είτε είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση είτε τους προκάλεσαν τεχνητά υπέρταση.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εκχυλίσματα μείωσαν την αρτηριακή πίεση και αύξησαν τον καρδιακό ρυθμό στους αρουραίους με υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά όχι σε αυτούς με φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, ωστόσο, ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στον άνθρωπο.

Το σέλερι είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, και τα αποτελέσματα μιας ανασκόπησης Cochrane το 2016 πρότειναν ότι τα άτομα με υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από αυτά που ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες. Οι συγγραφείς ζήτησαν περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους και να εντοπίσουν τις ακριβείς επιπτώσεις των διαφορετικών τύπων ινών.

Πέρα από την απιγενίνη και τη λουτεολίνη, το σέλερι περιέχει και άλλες φυτικές ενώσεις που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Αυτές περιλαμβάνουν:

– σεληνίνη
– λιμονένιο
– καεμπφερόλη
– π-κουμαρικό οξύ

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::