Το σεξ μπορεί να προστατεύσει την λειτουργία του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουμε

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal for Sex Research, η σεξουαλική δραστηριότητα σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να έχει θετική επίδραση στη γνωστική λειτουργία. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες, αναδεικνύει ότι η συχνότητα και η ποιότητα της σεξουαλικής ζωής επηρεάζουν τις νοητικές ικανότητες με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με την ηλικία.

Η Shannon Shen, καθηγήτρια Κοινωνικών Επιστημών και μία από τις ερευνήτριες της μελέτης, σημειώνει ότι, αν και η γνωστική εξασθένηση σε ηλικιωμένους έχει μελετηθεί εκτενώς, ελάχιστες είναι οι έρευνες που διερευνούν την επίδραση της σεξουαλικής δραστηριότητας στη γνωστική λειτουργία. Η έρευνα αυτή προσφέρει νέες προοπτικές για το πώς η σεξουαλική ζωή μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της πνευματικής υγείας με την πάροδο του χρόνου.

«Βρίσκουμε ότι για τους ηλικιωμένους ενήλικες που είναι 75 έως 90 ετών, το πολύ συχνό σεξ, μια φορά την εβδομάδα ή περισσότερο, σχετίζεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία πέντε χρόνια αργότερα σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν σεξ» υπογραμμίζει η Δρ. Shen και προσθέτει: «Ωστόσο στους συμμετέχοντες με ηλικία 62 έως 74 ετών η σεξουαλική συχνότητα δεν είχε ανάλογη επιρροή. Αντίθετα στο συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ η ποιότητα της σεξουαλικής ζωής – σε επίπεδο σωματικής ευχαρίστησης αλλά και συναισθηματικής ικανοποίησης –ήταν ο παράγοντας που σχετίστηκε με καλύτερη γνωστική λειτουργία επίσης πέντε χρόνια αργότερα» προσθέτει.

Άνδρες και γυναίκες επηρεάζονται διαφορετικά

Για να προσδιοριστεί η σύνδεση μεταξύ του φύλου και της υγείας του εγκεφάλου, η μελέτη ανέλυσε γνωστικές αξιολογήσεις από 1.683 ενήλικες. Η μελέτη ανέλυσε μόνο την σεξουαλική πράξη με σύντροφο και όχι τον αυνανισμό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι άνδρες που έκαναν σεξ μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερες είχαν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γνωστική εξασθένηση πέντε χρόνια αργότερα συγκρινόμενοι με εκείνους που δεν είχαν σεξουαλική δραστηριότητα τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, η σεξουαλική συχνότητα δεν φάνηκε να επηρεάζει τη γνωστική κατάσταση των γυναικών.

Πώς το σεξ ωφελεί την υγεία;

Η Linda Waite, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, η οποία έχει επίσης μελετήσει την επίδραση του σεξ στη γνωστική υγεία σε μεγαλύτερη ηλικία, εξηγεί ότι το να παραμένουμε σεξουαλικά ενεργοί προσφέρει σημαντικά βιολογικά οφέλη καθώς μεγαλώνουμε, όπως η αύξηση της ροής του αίματος και η απελευθέρωση ορμονών και ενδορφινών από τον οργασμό. Αλλά εξίσου σημαντική είναι η επίδραση από κοινωνιολογική σκοπιά. «Όταν συμμετέχουμε σε μια κοινή με άλλους δραστηριότητα, χρησιμοποιούμε το “κοινωνικό κομμάτι” του εγκεφάλου μας» λέει η Δρ. Waite αναφερόμενη στο πώς κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης οι δύο σύντροφοι αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν λεκτικά και συναισθηματικά μεταξύ τους.

«Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που μοιραζόμαστε με έναν μακροχρόνιο σύντροφο, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην υγεία του εγκεφάλου» προσθέτει η ίδια καθώς η σεξουαλική ρουτίνα ενός ζευγαριού βοηθά στην ολοκλήρωση της πράξης ακόμα κι όταν ο ένας από τους δυο φαίνεται «να ξεχνά» τι πρέπει να κάνει!

Πρέπει να κάνουμε περισσότερο σεξ;

Αν και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα και η ποιότητα της σεξουαλικής ζωής μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, ωστόσο δεν θεωρούν ότι η αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι εξ ορισμού ωφέλιμη για όλους. Για αυτούς τους ηλικιωμένους ενήλικες που βρίσκονται πιο κοντά στην δεκαετία των 60, η ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής και η σχέση που έχουν με τον σεξουαλικό τους σύντροφο φαίνεται να είναι πιο σημαντική για τη μετέπειτα γνωστική τους λειτουργία, σε σχέση με την συχνότητα της σεξουαλικής πράξης. Οι μελετητές προσθέτουν ότι ακόμη και οι ενήλικες που αντιμετωπίζουν χαμηλή λίμπιντο μπορούν να έχουν καλή σεξουαλική ζωή καθώς τα γνωστικά οφέλη προκύπτουν από όλη την διαδικασία που συνοδεύει την σεξουαλική πράξη χωρίς ο οργασμός να είναι προαπαιτούμενο κάθε φορά.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::