Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις αίματος

Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας προωθούν την αναδιαμόρφωση του ελληνικού συστήματος αιμοδοσίας, με σκοπό την αντιμετώπιση των ελλείψεων που κατά καιρούς είναι σημαντικές για τους μεταγγιζόμενους ασθενείς.

Το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται αισιοδοξία σε ό,τι αφορά στο αίμα που συλλέγει η χώρα μας και ειδικά μέσω εθελοντών. Αυτή αποτυπώνεται στην πρόσφατη ετήσια έκθεση του ΕΚΕΑ για το 2023.

Η νομοθεσία σε σχέση με το σύστημα αιμοδοσίας ορίζει ότι το αίμα πρέπει να συγκεντρώνεται, να επεξεργάζεται και να αποθηκεύεται στα κέντρα αίματος. Σήμερα πραγματοποιείται στο ΕΚΕΑ και το ΑΧΕΠΑ ο μοριακός και ορολογικός έλεγχος του αίματος. Επίσης, τα τμήματα αιμοδοσίας των δημόσιων νοσοκομείων πραγματοποιούν τα ίδια την παραγοποίηση του αίματος. Διαχωρίζουν, δηλαδή, τα συμπυκνωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα αιμοπετάλια και το πλάσμα.

Έτσι, κατά παράβαση λειτουργούν στη χώρα μας 96 Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας, όπου πραγματοποιείται η επεξεργασία, ο έλεγχος, η διανομή και αποθήκευση των μονάδων αίματος. Δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα, συνεπώς ούτε κεντρική διαχείριση. Με βάση όσα προβλέπει η νομοθεσία δύο κατηγορίες μονάδων πρέπει να χειρίζονται το αίμα: Η συλλογή να γίνεται στις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας και η επεξεργασία, ο έλεγχος και η αποθήκεση των μονάδων αίματος να γίνεται από τα Κέντρα Αίματος.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::