Αν πιστεύατε ότι το τυρί δεν έχει θέση στη δίαιτά σας, ίσως είναι καιρός να το ξανασκεφτείτε. Το TikTok το αποθεώνει για τα αδυνατιστικά του οφέλη, και οι διαιτολόγοι συμφωνούν!
Πώς παρασκευάζετε το τυρί κότατζ;
Το Τόνομά του σημαίνει «τυρί της αγροικίας» τυρί κότατζ (cottage cheese), είναι τυρί που δεν παλαιώνεται, θεωρείται φρέσκο και έχει ήπια γεύση. Η ιστορία του ξεκινά το 1800, όπου φτιαχνόταν από το γάλα που έμενε μετά την παρασκευή του βουτύρου, κάτι σαν τη δική μας νωπή μυζήθρα.
Έχει ως βάση το αποβουτυρωμένο γάλα, στο οποίο προστίθεται είτε κρέμα γάλακτος είτε πλήρες γάλα, για να ρυθμίσει την περιεκτικότητα των λιπαρών. Το γάλα θερμαίνεται στους 50 βαθμούς για να εξατμιστεί το νερό, σουρώνεται και προστίθεται πυτιά και καλλιέργειες (βάκιλοι, όπως του γιαουρτιού), ώστε να γίνει όξινο τυρόπηγμα. Επειτα ξεπλένεται με κρύο νερό, που αφαιρεί μέρος της λακτόζης και συμβάλλει στην ήπια γεύση. Ακόμη, προστίθεται ορός γάλακτος, για να αυξηθούν οι πρωτεΐνες του.
Το τυρί κότατζ βοηθά στην απώλεια βάρους;
Σύμφωνα με έρευνα από το Florida State University, η απλή κατανάλωση τυριού κότατζ ως καθημερινό σνακ οδηγεί σε ισχυρότερους μυς, επιταχύνει τον μεταβολισμό και προσφέρει καλύτερη υγεία.
Τι κάνει αυτό το τυρί τόσο ήπιο και ταυτόχρονα θρεπτικό; Είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, όπως ριβοφλαβίνη που δίνει ενέργεια, φυλλικό οξύ που μειώνει την περίμετρο της μέσης, σελήνιο που τονώνει τον θυρεοειδή και ασβέστιο που αναστέλλει το λίπος.
Ίσως το πιο σημαντικό από όλα, κάθε φλιτζάνι τυρί κότατζ περιέχει 160 θερμίδες και 28 γραμμάρια καζεΐνης και ορού γάλακτος, δύο υπερ-πρωτεΐνες που βρίσκονται μόνο στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τόσο η καζεΐνη όσο και ο ορός γάλακτος έχουν αποδεδειγμένα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία.
Πώς η καζεΐνη και ο ορός γάλακτος μειώνουν την πείνα
Αν και σχεδόν κάθε μορφή πρωτεΐνης βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αύξηση των ορμονών που μειώνουν την όρεξη και αυξάνουν τον κορεσμό, το τυρί κότατζ έχει ξεχωριστά πλεονεκτήματα. Για λόγους που οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως, ο ορός γάλακτος είναι καλύτερος από άλλες πρωτεΐνες στην ενεργοποίηση των πιο σημαντικών ορμονών κορεσμού. Μια μελέτη μάλιστα βρήκε ότι λειτουργεί καλύτερα και από τις φυτικές ίνες!
Ο ορός γάλακτος χωνεύεται γρήγορα, αλλά η καζεΐνη απορροφάται αργά. Έτσι, τα οφέλη για τον έλεγχο της πείνας είναι τόσο άμεσα όσο και μακροχρόνια.
Επίσης, τα υγιεινά επιδόρπια με βάση το τυρί κότατζ ικανοποιούν την επιθυμια σας για γλυκό ενώ αυτό το τυρί περιέχει νάτριο που ελέγχει τη επιθυμία σας για κάτι αλμυρό.
Πώς ενισχύει τον μεταβολισμό
Ας υποθέσουμε ότι φτιάχνετε μόνοι σας ένα μπολ με τυρί κότατζ, φυστικοβούτυρο, μαρμελάδα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Δεν θα είναι μόνο νόστιμο, αλλά θα ενισχύσει και τον μεταβολισμό σας πολύ περισσότερο από ότι αν επιλέγατε ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο. Γιατί;
Όταν το σώμα σας διασπά την πρωτεΐνη, απελευθερώνει περισσότερη θερμότητα από όταν χωνεύετε υδατάνθρακες ή λίπος. Αυτή η διαδικασία της θερμογένεσης καίει θερμίδες. Τρώτε λοιπόν τακτικά τυρί κότατζ και ο μεταβολισμός σας θα αυξηθεί.
Τα οφέλη του για γυναίκες άνω των 50 ετών
Ο ορός γάλακτος και η καζεΐνη είναι μια απίστευτα πλούσια πηγή αμινοξέων που χρειαζόμαστε για να χτίσουμε και να διατηρήσουμε δυνατούς, σταθερούς μυς καθώς μεγαλώνουμε.
Τα αμινοξέα προκαλούν μικρές βιοχημικές αντιδράσεις στον μυϊκό ιστό και έχει αποδειχθεί ότι διπλασιάζουν τον ρυθμό απώλειας λίπους σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα θρεπτικά συστατικά του τυριού λειτουργούν σχεδόν εξίσου καλά με τις προπονήσεις!
Εν τω μεταξύ, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τενεσί έχουν στοιχεία ότι τα πεπτίδια που περιέχει ο ορός γάλακτος, μπλοκάρουν τα ένζυμα που πυροδοτούν την ανάπτυξη των λιποκυττάρων. Έτσι καίμε περισσότερο λίπος και αποθηκεύουμε λιγότερο από αυτό.
Το τυρί κότατζ περιέχει προβιοτικά;
Οι συσκευασίες με «ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες» στην ετικέτα είναι γεμάτες προβιοτικά, όπως και το γιαούρτι. Αυτό σημαίνει ότι βοηθούν στην πέψη, στο ανοσοποιητικό και στην καύση του λίπους της κοιλιάς.
Δεν μου αρέσει η υφή του τυριού κότατζ
Η λύση είναι απλή: Ρίξτε το στο μπλέντερ. Οι TikTokers ρίχνουν το τυρί κότατζ στο μπλέντερ και το ανακατεύουν. Μόλις αναμειχθεί είναι μια εναλλακτική για λιγότερες θερμίδες και υψηλότερη πρωτεΐνη από οτιδήποτε θα είχατε με τυρί κρέμα ή κρέμα γάλακτος.