Το χειμώνα η περίοδος πονάει περισσότερο

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πολλές γυναίκες παρατηρούν ότι οι πόνοι της περιόδου (δυσμηνόρροια) γίνονται πιο έντονοι. Οι αιτίες αυτής της αύξησης του πόνου σχετίζονται με διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν το σώμα κατά τους ψυχρότερους μήνες. Ενώ η δυσμηνόρροια μπορεί να παρουσιαστεί οποιαδήποτε εποχή, το κρύο του χειμώνα φαίνεται να επιβαρύνει την κατάσταση για αρκετές γυναίκες.

Πτώση της θερμοκρασίας

Η χαμηλή θερμοκρασία του χειμώνα μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στα αιμοφόρα αγγεία και τους μύες της μήτρας, κάτι που οδηγεί σε πιο έντονους πόνους. Το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμότητά του και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σπασμούς στους μύες της πυελικής περιοχής, επιδεινώνοντας την αίσθηση του πόνου κατά την έμμηνο ρύση.

Μειωμένη σωματική δραστηριότητα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, η φυσική δραστηριότητα τείνει να μειώνεται. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η περιορισμένη ηλιοφάνεια αποθαρρύνουν πολλές γυναίκες από το να ασκούνται τακτικά. Ωστόσο, η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στην απελευθέρωση ενδορφινών, των φυσικών “παυσίπονων” του σώματος. Η έλλειψη κίνησης μπορεί να οδηγήσει σε κακή κυκλοφορία και πιο έντονα συμπτώματα περιόδου.

Μειωμένη έκθεση στον ήλιο

Το χειμώνα, η έκθεση στο φως του ήλιου μειώνεται, με αποτέλεσμα να πέφτουν τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα. Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την καλή λειτουργία των μυών και τη μείωση της φλεγμονής. Έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να επιδεινώσει τους πόνους περιόδου.

Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες

Τον χειμώνα, είναι σύνηθες να αυξάνεται η κατανάλωση θερμιδικών τροφών και υδατανθράκων, ενώ μειώνεται η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σώμα, αυξάνοντας την κατακράτηση υγρών και οδηγώντας σε φούσκωμα, το οποίο εντείνει την αίσθηση δυσφορίας κατά την περίοδο.

Τρόποι ανακούφισης

Για να αντιμετωπιστούν οι χειμερινοί πόνοι της περιόδου, η χρήση ζεστών επιθεμάτων στην κοιλιακή περιοχή, η τακτική σωματική άσκηση, ακόμα και ελαφριά, και η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D μέσω διατροφής ή συμπληρωμάτων μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::