Ο σολομός είναι από τα ψάρια που συχνά επιλέγονται κατά τη διάρκεια δίαιτας λόγω των θρεπτικών του συστατικών. Φαίνεται, όμως, πως επιστήμονες εντόπισαν στον σολομό τέσσερις μοναδικές ενώσεις που οδηγούν στη μείωση της χοληστερίνης.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιου του Κολοράντο εντόπισαν τέσσερις ενώσεις στο ψάρι που μπορούν να μειώσουν τον «κακό» τύπο χοληστερόλης.
Αυτή είναι η λιπαρή ουσία που συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία και τα καταστρέφει, αυξάνοντας δραματικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.
«Είμαστε οι πρώτοι που εντοπίζουμε συγκεκριμένες βιοδραστικές ενώσεις σολομού που αυξάνονται στο πλάσμα μετά την κατανάλωση (ένα έως δύο φιλέτα την εβδομάδα)», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε, επίσης, ότι όσοι είχαν υψηλά επίπεδα αυτών των ουσιών στο αίμα τους, είχαν μεγαλύτερη μείωση της ολικής χοληστερόλης, της χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας, των τριγλυκεριδίων και της απολιποπρωτεΐνης Β, η οποία αποτελεί δείκτη καρδιακών παθήσεων.
Πώς θα εντάξετε το σολομό στη διατροφή σας για να ρίξετε τη χοληστερίνη
Αν ψάχνετε για ένα υγιεινό και χορταστικό γεύμα γεμάτο καλά λιπαρά, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αυτή την ομελέτα με καπνιστό σολομό και αβοκάντο ή αυτό το πλούσιο και κρεμώδες ριζότο με καπνιστό σολομό και λεμόνι.
Για μια γερή δόση πρωτεΐνης, ωμέγα-3, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών μέσα σε ένα μπολ, φτιάξτε το δικό σας power bowl σολομού.
Είτε πρόκειται για πρωινό, είτε brunch, μεσημεριανό ή ελαφρύ βραδινό, αυτό το τοστ σολομού με τυρί κρέμα και ραπανάκια δεν θα σας απογοητεύσει.
Έχετε δοκιμάσει αυτές τις μπουκίτσες αγγουριού με σολομό; Μπορείτε να ανακατέψετε μέσα στο τυρί κρέμα τα αγαπημένα σας μυρωδικά για έξτρα γεύση και άρωμα.
Αυτή η ελαφριά και νόστιμη μακαρονάδα με πένες, σολομό και κουκουνάρι ή αυτός ο ψητός σολομός με πορτοκάλι και τζίντζερ θα ικανοποιήσουν τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.