Για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών, η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) συνιστά αυστηρό προαθλητικό έλεγχο και για πρώτη φορά παρέχει, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οδηγίες για τον προαθλητικό έλεγχο στους καρδιολόγους. Αυτή η διαδικασία πρέπει να τηρείται τόσο από επαγγελματίες αθλητές όσο και από μαθητές.
«Τα πρωτόκολλα παραμένουν ίδια αλλά επικαιροποιούνται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΕ. Το κρίσιμο είναι η σωστή κλινική εξέταση, το ιστορικό του παιδιού και ένα καρδιογράφημα. Εάν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να απαιτηθούν επιπλέον εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία καρδιάς και γονιδιακός έλεγχος. Υπάρχει ένας αλγόριθμος διάγνωσης για συγγενείς καρδιοπάθειες ή μυοκαρδιοπάθειες που πρέπει να ακολουθείται αυστηρά», τονίζει ο καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αντιπρόεδρος της ΕΚΕ, Κώστας Τούτουζας. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, μπορεί να συστηθεί είτε η διακοπή της άθλησης είτε η διακοπή μόνο της ανταγωνιστικής άθλησης.
Σε ποιες περιοχές αυξάνονται οι εκδηλώσεις στεφανιαίας νόσου
Οι εκδηλώσεις της στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, αναμένεται να αυξηθούν σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπως πχ η Θεσσαλία και ο Έβρος, ανέφερε ο κ. Κοχιαδάκης και πρόσθεσε ότι η ΕΚΕ διοργανώνει μία μεγάλη προοπτική μελέτη στη Θεσσαλία, με τη συμμετοχή όλων των καρδιολογικών κλινικών της περιοχής, προκειμένου να διερευνηθεί η επίπτωση της φυσικής καταστροφής που έχει γίνει για την επόμενη δεκαετία.
Στη χώρα μας έχουμε περίπου 24.000 οξεία στεφανιαία σύνδρομα, δηλαδή 24.000 εμφράγματα ετησίως, ανέφερε ο επεμβατικός καρδιολόγος/ διευθυντής Καρδιολογίας στο Ερρίκος Ντυνάν Ιωάννης Κανακάκης. «Η μελέτη “Ηλιαχτίς” της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Stent -Save a life δείχνει ότι η Ελλάδα πάει πολύ καλά στην αντιμετώπιση του οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου. Ενώ ξεκίνησε πολύ χαμηλά πριν από μία δεκαετία, σήμερα στην πλειονότητα των εμφραγμάτων γίνεται επεμβατική αντιμετώπιση με αγγειοπλαστική και στεντ και η ενδονοσοκομειακή θνητότητα κυμαίνεται μεταξύ 3-7%, όταν πριν από μερικές δεκαετίες έφτανε πάνω από 30%. Έχουμε μερικές προκλήσεις για να προχωρήσουμε ακόμα παραπέρα για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας. Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 200.000 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, υπάρχουν νέες θεραπείες σε αυτό, οι οποίες βοηθούν στην ελάττωση της θνητότητας αλλά και στην ποιότητα ζωής καθώς και στην ελάττωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, γιατί σε ηλικία πάνω από 65 ετών, η πιο συχνή αιτία εισαγωγής είναι η καρδιακή ανεπάρκεια» πρόσθεσε ο κ. Κανακάκης.