Το ECDC αναβάθμισε το επίπεδο συναγερμού για την mpox

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) αναβάθμισε σήμερα το επίπεδο συναγερμού για την mpox, καλώντας παράλληλα τις χώρες να διατηρήσουν υψηλή την ενημέρωση των ταξιδιωτών που προέρχονται από περιοχές που πλήττονται από τον ιό.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία σημείωσε ότι πλέον αξιολογεί τον κίνδυνο για την mpox ως «μέτριο», ενώ προηγουμένως τον θεωρούσε «χαμηλό», για το γενικό πληθυσμό και τους ταξιδιώτες. Επιπλέον, τόνισε πως η πιθανότητα εξάπλωσης στην Ευρώπη παραμένει αρκετά μικρή, καθώς οι εισαγόμενες λοιμώξεις διαγιγνώσκονται άμεσα και εφαρμόζονται τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου.

Η τρέχουσα επιδημία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ξεκίνησε από τη διάδοση ενός ενδημικού στελέχους γνωστού ως clade I. Ωστόσο, φαίνεται πως μια νέα παραλλαγή, η clade Ib, εξαπλώνεται πιο εύκολα μέσω καθημερινών στενών επαφών, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών επαφών.

«Λόγω των στενών συνδέσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική, πρέπει να προετοιμαστούμε για περισσότερες εισαγόμενες μολύνσεις του clade I», δήλωσε η διευθύντρια του οργανισμού Πάμελα Ρέντι Βάγκνερ.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την έξαρση της ασθένειας στην Αφρική, κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης αφότου μολύνσεις με το στέλεχος clade Ib άρχισαν να εξαπλώνονται στις γειτονικές της ΛΔ του Κονγκό χώρες. Χθες, Πέμπτη, μια μόλυνση από το νέο στέλεχος επιβεβαιώθηκε στη Σουηδία, το πρώτο σημάδι πρώτη ένδειξη της εξάπλωσής του εκτός Αφρικής.

Το ευρωπαϊκό CDC συνέστησε στις αρχές δημόσιας υγείας να ετοιμάσουν σχέδια και να προετοιμαστούν για γρήγορα εντοπισμό τυχόν μολύνσεων με το clade I που μπορεί να φθάσουν στην Ευρώπη. Προβλέπει πως ο αντίκτυπος από αυτό το στέλεχος του ιού θα είναι μικρός στην Ευρώπη εφόσον υπάρξει η κατάλληλη επιτήρηση και εφαρμοστούν μέτρα ελέγχου.

Η mpox είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης και αν και είναι συχνά ήπια, μπορεί να αποβούν μοιραία σε κάποιες περιπτώσεις.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::