Το τρέξιμο είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και προσιτές μορφές άσκησης. Ωστόσο, η συχνή καταπόνηση του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς, ειδικά όταν δεν τηρούνται οι σωστές τεχνικές ή υπάρχει υπερβολική επιβάρυνση. Ακολουθούν οι πέντε πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί και πώς να τους αντιμετωπίσετε.
1. Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας (IT Band Syndrome)
Προκαλεί πόνο στην εξωτερική πλευρά του γόνατος και συνήθως εμφανίζεται σε μεγάλες αποστάσεις.
Αντιμετώπιση: Μειώστε προσωρινά την ένταση του τρεξίματος, κάντε διατάσεις και χρησιμοποιήστε foam roller. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε φυσικοθεραπευτή.
2. Σύνδρομο κνημιαίας καταπόνησης (Shin Splints)
Πόνος στο εσωτερικό μέρος της κνήμης, συχνά λόγω υπερβολικής φόρτισης ή ακατάλληλων παπουτσιών.
Αντιμετώπιση: Ξεκουράστε το πόδι, εφαρμόστε πάγο 15-20 λεπτά και βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια σας προσφέρουν σωστή υποστήριξη.
3. Πελματιαία απονευρωσίτιδα
Πόνος στη φτέρνα, ιδιαίτερα το πρωί ή μετά από μεγάλα τρεξίματα.
Αντιμετώπιση: Χρησιμοποιήστε υποστηρικτικά πέλματα, κάντε διατάσεις στον αχίλλειο και τη γάμπα, και μειώστε την ένταση της προπόνησης μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος.
4. Τενοντίτιδα Αχιλλείου
Εμφανίζεται ως πόνος στο πίσω μέρος του αστραγάλου λόγω υπερβολικής φόρτισης.
Αντιμετώπιση: Παγοθεραπεία, διατάσεις γάμπας και σταδιακή επιστροφή σε χαμηλότερης έντασης τρέξιμο. Αποφύγετε την απότομη αύξηση χιλιομέτρων.
5. Πόνος στο γόνατο δρομέα (Runner’s Knee)
Πόνος στο μπροστινό μέρος του γονάτου που εντείνεται σε κατηφόρες ή σκάλες.
Αντιμετώπιση: Ξεκουράστε την άρθρωση, ενισχύστε τους μύες του τετρακέφαλου και χρησιμοποιήστε επιγονατίδα εάν χρειάζεται.
Συμπέρασμα
Η πρόληψη είναι το κλειδί: σωστή προθέρμανση, κατάλληλα παπούτσια και σταδιακή αύξηση της έντασης μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμών. Σε επίμονο πόνο, απευθυνθείτε σε ειδικό πριν συνεχίσετε το τρέξιμο.