Τρίξιμο των δοντιών: Που οφείλεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Οι οδοντίατροι έχουν παρατηρήσει μια αύξηση των περιπτώσεων ατόμων που τρίζουν και σφίγγουν τα δόντια τους. Το τρίξιμο των δοντιών, γνωστό και ως βρουξισμός, μπορεί να προκαλέσει πόνο στα δόντια, τα ούλα, καθώς και στις αρθρώσεις και τους μύες του σαγονιού.

Ο πόνος από το βρουξισμό μπορεί να είναι σοβαρός και να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά σας. Δύο ειδικοί, ο Alexander Holden και ο Dale Howes, συζητούν στο Conversation για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε σχετικά με το τρίξιμο των δοντιών.

Σφίγγεις το σαγόνι σου αυτή τη στιγμή;

Τα δόντια της κάτω και της άνω γνάθου έχουν σχεδιαστεί να συναντιούνται όταν το χρειαζόμαστε: για το δάγκωμα φαγητού. Συνήθως σπαταλάμε μόνο μία μικρή ποσότητα της μέρας δαγκώνοντας κάτι. Καθώς διαβάζεις το άρθρο σου, σκέψου πόσες φορές έχουν συναντηθεί τα δόντια της άνω και της κάτω γνάθου. Τα δόντια σου πρέπει να είναι χωρισμένα όταν είσαι χαλαρός, ανεξάρτητα από το αν τα χείλη ή το στόμα σου είναι κλειστό.

Αν σφίγγεις περισσότερο τα δόντια σου, μπορεί να επέλθει φθορά και οι αρθρώσεις του μυ να κουραστούν. Οι αρθρώσεις της γνάθου που συνδέουν την κάτω γνάθο στο κρανίο περιέχουν ένα δίσκο, ο οποίος βοηθά στον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο κινούνται οι αρθρώσεις της γνάθου. Αυτός ο δίσκος μπορεί να παραμορφωθεί ή να εξαρθρωθεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κλικ, να μειώσει τη λειτουργία και να προκαλέσει πόνο.

Γιατί σφίγγουμε τα δόντια μας;

Το άγχος είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό. Η έναρξη μιας νέας δουλειάς, οι προκλήσεις στο σπίτι ή με την οικογένεια ή η αντιμετώπιση μιας αλλαγής ζωής είναι όλες κοινές εμπειρίες που μας στρεσάρουν περισσότερο από ό, τι συνειδητοποιούμε.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσετε ότι πραγματοποιείτε αυτή τη συνήθεια και να μετατρέψετε μια συχνά υποσυνείδητη συμπεριφορά σε μια συμπεριφορά που μπορείτε να ελέγξετε και να σταματήσετε.

Οι οδοντίατροι είναι εκπαιδευμένοι να ελέγχουν την υγεία και την κατάσταση των αρθρώσεων της γνάθου και των μυών που σας βοηθούν να μασάτε.

Ένας οδοντιατρικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη των σημείων λείανσης των δοντιών και σύσφιξη της γνάθου, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ραγισμένα δόντια και σφραγίσματα και τρυφερούς μύες της γνάθου. Οι τρυφεροί μύες γύρω από τις πλευρές του κεφαλιού και του λαιμού είναι επίσης συνηθισμένοι.

Η διαχείριση του στρες και η φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι σημαντικά συστατικά μιας διεπιστημονικής προσέγγισης της φροντίδας. Συνομιλήστε με τον οδοντίατρό σας σχετικά με το αν ένας νάρθηκας μπορεί να είναι κατάλληλος για εσάς. Αυτά προστατεύουν τα δόντια και τα σαγόνια σας ενώ κοιμάστε.

Για όσους έχουν προβλήματα με μια πονεμένη γνάθο από το τραύλισμα, αποφύγετε την τσίχλα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου τερηδόνας, αλλά όσους σφίγγουν τα δόντια τους, μπορεί να συμβάλει στον πόνο της γνάθου.

Από εκεί και πέρα ένας τρόπος για να σταματήσετε να τρίζετε τα δόντια σας είναι να αντιμετωπίσετe το αίτιο αυτής της συνήθειας. Όταν αυτό οφείλεται στο άγχος, τότε πρέπει να βρείτε τρόπο να μειώσετε το στρες και να διαχειριστείτε τις καταστάσεις που το προκαλούν.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::