Τροφές που ανακουφίζουν τον πόνο και το πρήξιμο στις αρθρώσεις

Όλα τα είδη αρθρίτιδας είναι ιδιαίτερα επώδυνα και προκαλούν εκτός από πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις.

Τα πιο συχνά είδη αρθρίτιδας είναι η ρευματοειδής και η οστεοαρθρίτιδα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες μορφές, οι οποίες είναι ο ερυθηματώδης λύκος,η ουρική αρθρίτιδα και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Αν και αποτελούν αυτοάνοσες και μη ιάσιμες νόσους, στις περισσότερες περιπτώσεις η αρθρίτιδα μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά με τη σωστή θεραπεία κι ένα υγιή τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει άσκηση και σωστή διατροφή.

Η διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Για την ακρίβεια, υπάρχουν τροφές που μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και το πρήξιμο στις αρθρώσεις και άλλες, που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Τροφές που ανακουφίζουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, που έχουν βρεθεί ότι ανακουφίζουν τον πόνο και το πρήξιμο των αρθρώσεων. Αυτή η συμβολή τους οφείλεται κυρίως στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των τροφών, που κατευνάζουν τη φλεγμονή και κατ’ επέκταση τον πόνο.

Φρούτα

  • Μπανάνες
  • Μήλα
  • Ροδάκινα
  • Σταφύλια
  • Γκρειπφρουτ
  • Δαμάσκηνα
  • Μάνγκο

Δημητριακά Ολικής Άλεσης

  • Βρώμη
  • Ψωμί Ολικής Άλεσης
  • Αναποφλοίωτο ρύζι

Μπαχαρικά & Βότανα

  • Κουρκουμάς
  • Τζίντζερ
  • Πράσινο Τσάι

Διάφορα

  • Σολομός
  • Όσπρια
  • Καλαμπόκι
  • Σίκαλη
  • Σιτάρι
  • Ελαιόλαδο
  • Ιχθυέλαιο
  • Γιαούρτι

Ξηροί Καρποί

Τροφές που πρέπει να αποφύγεις αν έχεις αρθρίτιδα

Αντίθετα, υπάρχουν ορισμένες ομάδες τροφών, οι οποίες μπορεί να επιδεινώσουν την αρθρίτιδα και τα παρελκόμενα συμπτώματα, όπως είναι ο πόνος, το πρήξιμο και οι υπόλοιπες δυσκολίες.

Γλουτένη

Αν και τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να ωφελήσουν σημαντικά την αρθρίτιδα, αν κάποιος έχει αρθρίτιδα σε συνδυασμό με ευαισθησία ή δυσανεξία στη γλουτένη, τότε αυτή μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Για αυτό καλό είναι να αποφεύγεται.

Καζεΐνη

Η καζεΐνη είναι ένα συστατικό, που απαντάται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Για την καζεΐνη ισχύει το ίδιο, όπως και για τη γλουτένη. Αν κάποιος υποφέρει από δυσανεξία, τότε αυτή μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

Επεξεργασμένα σάκχαρα

Πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων σακχάρων, όπως είναι η ζάχαρη και τα συσκευασμένα τρόφιμα, σχετίζεται με μία σειρά από βλαβερές διεργασίες στο σώμα. Για την ακρίβεια, τα επεξεργασμένα σάκχαρα συμβάλλουν στην έκκριση κυτοκινών. Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που χαρακτηρίζονται ως προ-φλεγμονώδεις, καθώς προκαλούν πρήξιμο, πόνο και δυσκολία στην κάμψη των αρθρώσεων. Η υπερέκκριση των κυτοκινών έχει συνδεθεί με φλεγμονές στις αρθρώσεις.

Δυστυχώς, η επεξεργασμένη ζάχαρη κρύβεται σε πολλά τρόφιμα και όχι μόνο σε αυτά που είναι γλυκά. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει στο ψωμί του τοστ, στις σάλτσες τομάτας, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, επιδόρπια γιαουρτιού, τα προμαγειρεμένα & κατεψυγμένα τρόφιμα κ.α. πολλά. Για αυτό είναι σωστό, πάντα να εξετάζουμε τα συστατικά των τροφών, που καταναλώνουμε.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως είναι το junk food, οι σφολιάτες κ.α. είναι πλούσια σε συντηρητικά, κορεσμένα λιπαρά και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, τα οποία γενικά επιβαρύνουν την υγεία ποικιλοτρόπως. Επίσης, τα παραπάνω συντηρητικά και υπόλοιπα συστατικά σχετίζονται με διάφορες φλεγμονές κι έτσι μπορεί να επιδεινώνουν περιπτώσεις αρθρίτιδας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::