Πώς συμβάλλει στην υγεία μας η αίσθηση της αφής; Αυτή είναι η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσεται στα βρέφη και παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμπειρία του περιβάλλοντος και στην επικοινωνία μας.
Η επαφή μέσω της αγκαλιάς της μητέρας, το χάδι και η παρηγοριά όταν ένα παιδί κλαίει είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή του. Το άγγιγμα είναι κρίσιμο για να κατανοήσουν τα βρέφη ότι ο κόσμος είναι ασφαλής και για να αναπτυχθεί το αίσθημα της ασφάλειας. Λειτουργεί ως ένα αναγκαίο μέσο μετάδοσης μηνυμάτων και ερεθισμάτων.
Ακόμη και καθώς μεγαλώνουμε, η ανάγκη για άγγιγμα παραμένει σημαντική, καθώς μας ανακουφίζει και μας ενισχύει. Πολλοί από εμάς επιλέγουμε θεραπείες που σχετίζονται με την επαφή, όπως το θεραπευτικό μασάζ, το οποίο πραγματοποιείται σε ένα επιλεγμένο και αποδεκτό περιβάλλον.
Ερευνητές από τη Γερμανία και την Ολλανδία επανεξέτασαν ήδη δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με την αφής και την υγεία, ανακαλύπτοντας ότι τα οφέλη του αγγίγματος είναι εξίσου σημαντικά και για ενήλικες όσο και για νεογέννητα.
Μια από τις μελέτες που εξετάστηκαν, έδειξε ότι ένα ήπιο καθημερινό μασάζ 20 λεπτών για έξι εβδομάδες σε ηλικιωμένους με άνοια, μείωσε την επιθετικότητα και τα επίπεδα ενός δείκτη στρες στο αίμα τους. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το μασάζ βελτίωσε τη διάθεση ασθενών με καρκίνο του μαστού.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Human Behaviour, ο τύπος της αφής και η διάρκειά της δεν είχαν διαφορετικά αποτελέσματα, αν και η μεγαλύτερη συχνότητα συνδέθηκε με μεγαλύτερα οφέλη στους ενήλικες.
Επιπλέον, το άγγιγμα του κεφαλιού συνδέθηκε με μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από το άγγιγμα άλλων σημείων του σώματος.
Το άγγιγμα, λοιπόν, ανακουφίζει και θεραπεύει, αλλά, επίσης, μας δίνει θάρρος και εμπνέει εμπιστοσύνη.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι ασθενείς που υπέφεραν από σοβαρές ασθένειες και δέχονταν ένα φιλικό χτύπημα από τον γιατρό τους στην πλάτη είχαν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης.
Η ερευνητική ομάδα, ωστόσο, τόνισε ότι οι τύποι αφής που εξετάστηκαν σε αυτές τις μελέτες ήταν θετικές εμπειρίες στις οποίες συμφώνησαν οι εθελοντές. «Αν κάποιος δεν αισθάνεται ένα άγγιγμα ως ευχάριστο, είναι πιθανό να τον αγχώσει», ξεκαθαρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Χέρι-χέρι γινόμαστε πιο χαρούμενοι και υγιείς
Το κράτημα των χεριών συμβαίνει στον άνθρωπο ενστικτωδώς από την βρεφική ακόμα ηλικία. Τα μωρά για παράδειγμα, σφίγγουν με τα χεράκια τους τους γονείς τους όταν τα αγγίζουν στις παλάμες.
Μια τέτοια σύνδεση πυροδοτεί αξιοσημείωτες αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα.
Από τα χέρια μας περνούν ευαίσθητες νευρικές ίνες που συνδέονται με το πνευμονογαστρικό νεύρο, το μακρύτερο νεύρο του σώματος που παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση διαφόρων σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παλμών, της πέψης , της διάθεσης και της αναπνοής.
Η πίεση στις παλάμες ενεργοποιεί αυτές τις ευαίσθητες νευρικές απολήξεις στο δέρμα οι οποίες στέλνουν θετικά σήματα στο πνευμονογαστρικό νεύρο και αυτό με τη σειρά του στον υποθάλαμο, ένα μέρος του εγκεφάλου με μια επίσης μεγάλη ποικιλία σημαντικών λειτουργιών. Μέσω αυτής της διαδικασίας, μειώνεται ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση και επομένως μετριάζεται η αντίδραση του σώματος στο στρες.