Η προσωρινή εργασία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους νέους, αλλά ελάχιστες μελέτες έχουν ερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις της στην υγεία. Γι’ αυτό το λόγο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης ανέλυσαν τα δεδομένα απασχόλησης 339.403 Σουηδών ηλικίας 19-30 ετών.
Το 32% των συμμετεχόντων βρέθηκαν στην κατηγορία της υποαπασχόλησης, ενώ το 39% είχε κανονική απασχόληση, και το 12,5% αντιμετώπιζε επισφαλείς συνθήκες εργασίας.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Occupational & Environmental Medicine, έδειξαν ότι η χαμηλά αμειβόμενη και αβέβαιη απασχόληση κατά τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που σχετίζονται με το αλκοόλ.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι νέοι με επισφαλή απασχόληση είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ασθένειες που συνδέονται με το αλκοόλ, σε σύγκριση με όσους είχαν σταθερή εργασία. Οι άνεργοι είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τους χαμηλόμισθους, ενώ όσοι βρίσκονταν σε υποαπασχόληση είχαν 15% αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων ασθενειών.
Η σχέση μεταξύ επισφαλούς εργασίας και ασθενειών που σχετίζονται με το αλκοόλ ήταν πιο έντονη στους άνδρες, με 50% αυξημένο κίνδυνο, σε σύγκριση με τις γυναίκες, που παρουσίασαν 32% αυξημένο κίνδυνο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.
Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο; Οι συγγραφείς της μελέτης υποθέτουν ότι τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδος της ζωής όσον αφορά τη διαμόρφωση συμπεριφορών που σχετίζονται με την υγεία, όπως η χρήση αλκοόλ.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνδέουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ με πάνω από 200 διαφορετικές ασθένειες (π.χ. εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνος και κίρρωση του ήπατος).
Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του αλκοόλ είναι σοβαρές και σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου τρία εκατομμύρια θάνατοι συμβαίνουν ετησίως από την υπερβολική χρήση αλκοόλ, αντιπροσωπεύοντας το 5,3% των ετήσιων θανάτων παγκοσμίως.
Πώς η εργασιακή ανασφάλεια βλάπτει την ψυχική μας υγεία
Σύμφωνα με με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το εργασιακό άγχος συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας.
Οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι προκύπτουν από προβληματικό σχεδιασμό της εργασίας, χαμηλούς μισθούς, ανασφάλεια καθώς και από μη υγιές κοινωνικό πλαίσιο της εργασίας και ενδέχεται να οδηγήσουν σε αρνητικά ψυχολογικά, σωματικά και κοινωνικά αποτελέσματα, όπως εργασιακό άγχος, εργασιακή εξουθένωση ή κατάθλιψη.
Προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα ή έλλειψη απασχόλησης είναι πολύ πιθανότερο να διαγνωσθούν με ψυχική διαταραχή, σε σχέση με όσους έχουν μια σταθερή δουλειά και ικανοποιητικό εισόδημα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους, συσχετίζοντας την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση με την πιθανότητα εμφάνισης σχιζοφρένειας, αγχώδους διαταραχής, κατάχρησης ουσιών κ.α. και είδαν σαφή συσχέτιση ανάμεσα στο χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και στον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικής διαταραχής.
Η ανεργία, ειδικότερα, σχετιζόταν με διπλάσια πιθανότητα για τέτοια διάγνωση αργότερα στη ζωή.