Η διαιτολόγος Maxine Smith μοιράζεται έξι υγιεινές τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων, επισημαίνει εκείνα τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται και συνιστά ένα φιλικό πρόγραμμα διατροφής για τις αρθρώσεις.
Τι είναι η φλεγμονή
Η φλεγμονή είναι αυτό που συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος υπερδιεγείρεται. Εάν κοπείτε, το σώμα ανταποκρίνεται στέλνοντας ορδές λευκών αιμοσφαιρίων στην πληγή για να προστατεύσει από τη μόλυνση. Αυτό είναι καλό. Είναι ένα κρίσιμο μέρος της διαδικασίας επούλωσης.
Η φλεγμονή γίνεται πρόβλημα όταν είναι χρόνια -όταν παραμένει για πολύ καιρό χωρίς να χρειάζεται. Εάν έχετε μια πάθηση των αρθρώσεων όπως η αρθρίτιδα, δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της φθοράς που προέρχεται από τη γήρανση. Η φλεγμονή είναι επίσης υπεύθυνη.
6 Τροφές που βοηθούν στον πόνο στις αρθρώσεις
Υπάρχουν πολλά τρόφιμα εκεί έξω που έχουν αντιφλεγμονώδεις ή ανακουφιστικές ιδιότητες. Η Δρ. Smith επιλέγει έξι για να ξεκινήσει:
- Ψάρι.
- Σταυρανθή λαχανικά.
- Κουρκουμάς.
- Γιαούρτι.
- Τζίντζερ.
- Πράσινο τσάι.
Θα μπορούσατε να συνδυάσετε και τα έξι αυτά φαγητά και να φτιάξετε ένα πολύ νόστιμο γεύμα. Αλλά προς το παρόν, ας αναλύσουμε κάθε συστατικό για να μάθουμε πώς μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον πόνο στις αρθρώσεις σας.
1. Ψάρια
Τα ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ιδανικά, καλό είναι να τρώτε ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Μερικά ψάρια που πληρούν αυτά τα κριτήρια είναι:
- Σολομός.
- Πεστρόφα.
- Σκουμπρί.
- Ρέγγα.
- Γαύρος.
Τα ψάρια συνήθως δεν αποτελούν καθημερινό φαγητό, επομένως ίσως αναρωτιέστε αν θα μπορούσατε να πάρετε απλώς ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου. Μπορεί να είναι μια επιλογή, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να το συζητήσετε πρώτα με έναν γιατρό.
Η Δρ. Smith σημειώνει ότι μπορεί να παραλείψετε έτσι άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν τα ψάρια. Αντί λοιπόν να επιλέξετε ένα χάπι, σκεφτείτε τα κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα ψάρια. Είναι βολικό, υγιεινό και νόστιμο γεύμα και μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τη φλεγμονή!
2. Σταυρανθή λαχανικά
«Εκτός από άλλα λαχανικά, φροντίστε να απολαύσετε μια σειρά από σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών ή το λάχανο», συνιστά η Δρ. Smith και προσθέτει: «Όλα αυτά είναι διατροφικές υπερδυνάμεις, γεμάτα φυτοχημικά όπως η σουλφοραφάνη, η οποία έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες».
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα πορτοκαλί λαχανικά είναι άλλες σημαντικές ομάδες λαχανικών που πρέπει να ενσωματωθούν στο καθημερινό σας μενού. Οι σαλάτες και οι σούπες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να τα καταναλώσετε όλα σε ένα μόνο πιάτο.
3. Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς -το κίτρινο μπαχαρικό που θα βρείτε σε πολλά από τα αγαπημένα σας πιάτα με κάρυ και που κάνει τη μουστάρδα κίτρινη- έχει χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει τις επώδυνες, πρησμένες αρθρώσεις εδώ και χιλιετίες. Η αναλγητική του ικανότητα μπορεί να πιστωθεί στην κουρκουμίνη.
Δυστυχώς, η κουρκουμίνη δεν χρησιμοποιείται καλά από τον οργανισμό, αν και η κατανάλωσή της με μαύρο πιπέρι, υγιεινά λίπη όπως το ελαιόλαδο και σε ένα ζεστό πιάτο μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση. Ένα συμπλήρωμα μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος αν στοχεύετε στην ανακούφιση από τον πόνο. Οι τύποι και οι δοσολογίες ποικίλλουν, επομένως φροντίστε να συζητήσετε με έναν γιατρό πριν τα πάρετε.
4. Γιαούρτι
Ένα υγιές έντερο είναι πρωταρχικής σημασίας όταν πρόκειται για τη διαχείριση της φλεγμονής. Σύμφωνα με την Δρ. Smith, η τακτική κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση -όπως το γιαούρτι- παρέχει βακτήρια που βοηθούν στη δημιουργία ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου.
Όταν επιλέγετε γιαούρτι, η ειδικός συνιστά να ελέγχετε την ετικέτα διατροφικών στοιχείων στο δοχείο για να βεβαιωθείτε ότι περιέχει ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες γιαουρτιού.
Τα απλά και χωρίς ζάχαρη γιαούρτια είναι η πιο υγιεινή επιλογή. «Μπορείτε πάντα να βελτιώσετε τη γεύση με μια σειρά από φρούτα, που προστίθενται στα αντιφλεγμονώδη οφέλη του γιαουρτιού!» προτείνει η Δρ. Smith.
5. Τζίντζερ
Κάποια στιγμή πιθανότατα σας έχετε δοκιμάσει κάτι με τζίντζερ για να αντιμετωπίσετε μια στομαχική διαταραχή. Ξέρατε όμως ότι το τζίντζερ είναι επίσης εξαιρετικό για πολλά περισσότερα;
«Το τζίντζερ έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μειώνει τα φλεγμονώδη ένζυμα. Αυτό, εν μέρει, χάρη σε μια ένωση στο τζίντζερ που ονομάζεται τζίντζερόλη», εξηγεί η Δρ.Smith. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι το τζίντζερ είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος φλεγμονωδών καταστάσεων, από την οστεοαρθρίτιδα έως τον λύκο.
Η Δρ. Smith ωστόσο σημειώνει ότι η προετοιμασία είναι σημαντική για το τζίντζερ. «Όταν το τζίντζερ θερμαίνεται, όπως σε κάρυ και σούπες, η τζίντζερόλη μετατρέπεται σε σογκαόλη, η οποία έχει πιο ισχυρό αντιφλεγμονώδες δυναμικό».
6. Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο. Είναι επίσης μια διατροφική υπερδύναμη. Είναι πλούσιο σε πολυφαινολικές ενώσεις που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής παντού, όχι μόνο στις αρθρώσεις.
Η ποιότητα έχει σημασία με το τσάι —και όχι μόνο επειδή επηρεάζει τη γεύση. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα κατανάλωσης φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, η ειδικός συνιστά να αγοράσετε τσάι με χαλαρά φύλλα και να το ξεπλύνετε με νερό πριν το εμποτίσετε.