Υπάρχει όντως η αλλεργία στη ζάχαρη;

Πολλοί από εμάς έχουμε μια σχέση αγάπης-μίσους με τη ζάχαρη. Αγαπάμε τα γλυκά και τα απολαμβάνουμε, αλλά κάποιες φορές, ακόμη και σε μέτριες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις στον οργανισμό, όπως φούσκωμα, αέρια και διάρροια. Αναρωτιέστε αν μπορεί να υπάρχει αλλεργία στη ζάχαρη, όπως συμβαίνει με τους ξηρούς καρπούς;

Η διατροφολόγος Σύνθια Σας εξηγεί ότι οι πραγματικές αλλεργίες στη ζάχαρη είναι εξαιρετικά σπάνιες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσάρεστα συμπτώματα μετά την κατανάλωση ζάχαρης έχουν στην πραγματικότητα δυσανεξία στη ζάχαρη. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ δυσανεξίας και αλλεργίας; Με μια αλλεργία, το ανοσοποιητικό σύστημα θεωρεί την τροφή ως απειλή και αντιδρά απελευθερώνοντας χημικές ουσίες όπως η ισταμίνη, προκαλώντας συμπτώματα όπως πρήξιμο, βήχα και ξηρότητα στο λαιμό. Αντίθετα, η δυσανεξία σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά την τροφή, προκαλώντας ερεθισμό κυρίως στο έντερο.

Ένα κλασικό είδος δυσανεξίας στη ζάχαρη είναι η ευαισθησία σε κάποια είδη σακχάρων που δεν βρίσκουμε μόνο στα γλυκά, αλλά και σε λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο και τα σπαράγγια. Ένα άλλο είδος είναι τα σάκχαρα του γάλακτος. Η δυσανεξία στο γάλα είναι επίσης ένα είδος δυσανεξίας στη ζάχαρη. Ξεκινά από την έλλειψη του ενζύμου λακτάση, το οποίο διασπά τη λακτόζη  στα γαλακτοκομικά προϊόντα όταν τα τρώμε.

Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν δυσανεξία στη ζάχαρη, μπορεί να έχουν δερματικά προβλήματα, αλλά ακόμα και τότε, κάθε οργανισμός αντιδρά με διαφορετικό τρόπο. Αν έχετε δυσανεξία, θα πρέπει να αποφεύγετε κάποιες τροφές και αυτό εξαρτάται από το ποια ένζυμα δεν διαθέτει ο δικός σας οργανισμός. Οι άνθρωποι που πάσχουν από την ασθένεια του Κρον, ακολουθούν συνήθως συγκεκριμένη διατροφή ώστε να αποφύγουν τα σάκχαρα που πυροδοτούν το πρόβλημα.

Πώς θα ξέρετε αν όντως πάσχετε από δυσανεξία στη ζάχαρη; Ο μόνος τρόπος να το μάθετε, είναι να επισκεφθείτε ένα διατροφολόγο ώστε να εντοπιστούν οι ακριβείς τροφές που προκαλούν την αντίδραση. Έτσι θα γνωρίζετε τι δεν πρέπει να καταναλώνετε ή να περιορίσετε.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::