Υπέρταση: Η αρρώστια του αγχώδους τρόπου ζωής

Μερικοί την αποκαλούν “ασθένεια του αιώνα”. Ο αγχώδης τρόπος ζωής, η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη άσκησης είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στην υπέρταση. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η ιδανική αρτηριακή πίεση για τους ενήλικες είναι 120/80. Παρόλα αυτά, στην καθημερινή ζωή, αυτή η αναλογία σπάνια παραμένει σταθερή. Η αρτηριακή πίεση παρουσιάζει αυξομειώσεις και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως σωματικές ή ψυχικές διαταραχές και διατροφικές συνήθειες. Η αρτηριακή πίεση είναι κρίσιμη για την καλή κυκλοφορία του αίματος και τη γενικότερη ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Τα ζωτικά όργανα χρειάζονται συγκεκριμένες ποσότητες αίματος και οξυγόνου, ενώ διαταραχές στην πίεση μπορούν να επιδράσουν αρνητικά σε σύνολο λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος. Σύγχρονες ιατρικές μελέτες συγκλίνουν στο ότι παράγοντες που επιτείνουν την αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι η παχυσαρκία, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης, οι κακές διατροφικές συνήθειες και γενικότερα ένα ανθυγιεινός και στρεσογόνος τρόπος ζωής. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις η κληρονομικότητα μπορεί να αποτελέσει επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση της χρόνιας αυτής νόσου.

Και όπως συμβουλεύουν μονίμως οι γιατροί τους υπερτασικούς ασθενείς: «Προσοχή στο αλάτι!» μιας και πρόκειται συχνά για μία διατροφική “ατασθαλία” πολλών ενηλίκων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση. Το αλάτι δεν ανεβάζει μόνο την πίεση αλλά μπορεί να θεωρηθεί εν μέρει υπαίτιο και για ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Και αυτό γιατί επιφέρει σοβαρές βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η υπέρταση είναι το πλέον σύνηθες πρόβλημα υγείας. Πολλοί από τους ασθενείς που παρουσιάζουν πρόβλημα υπέρτασης είναι μεταξύ 50 και 60 ετών. Είναι πιθανό όμως νέοι άνθρωποι να πάσχουν από υπέρταση και να μην το γνωρίζουν. Η άγνοια είναι το μεγάλο πρόβλημα καθώς είναι σημαντικός ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι είναι υπερτασικοί αλλά δεν το γνωρίζουν.

Η εξέταση είναι απλή και βασίζεται στη μέτρηση δύο μεγεθών, της συστολικής πίεσης (ανώτερη μέτρηση) και της διαστολικής πίεσης (κατώτερη μέτρηση). Οι καρδιακοί παλμοί υπολογίζονται σε 60 με 80 ανά λεπτό. Κάθε φορά που η καρδιά πάλλεται, έχουμε συστολή και διαστολή των αρτηριών. Αυτές τις τιμές είναι που εξετάζουμε όταν μετράμε την πίεση. Η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες ενδέχεται να επιφέρουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις τον θάνατο. Επίσης η ανεξέλεγκτη υπέρταση αποτελεί πολύ συχνά το αίτιο για εγκεφαλικά.

Και πώς αντιμετωπίζεται;

  • Διατήρηση κανονικού βάρους σώματος
  • Μείωση της διατροφικής πρόσληψης νατρίου
  • Υιοθέτηση σε τακτά χρονικά διαστήματα αεροβικής σωματικής δραστηριότητας, όπως έντονο περπάτημα
  • Περιορισμό στην κατανάλωση αλκοόλ
  • Κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά.

Η αποτελεσματική αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, όσο και ένα μεμονωμένο αντιυπερτασικό φάρμακο. Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να επιτευχθούν με τον συνδυασμό δύο ή περισσότερων αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::