Υπέρταση: Πώς επηρεάζεται από τη ζέστη και την υγρασία;

Υπέρταση: Πώς επηρεάζεται από τη ζέστη και την υγρασία;

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η αυξημένη υγρασία αποτελούν παράγοντες που ενδέχεται να επιβαρύνουν την υγεία των ατόμων με υπέρταση και καρδιοπάθειες.

«Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεαστεί από την ανάγκη του οργανισμού να διατηρήσει τη θερμοκρασία του, εκλύοντας θερμότητα. Οι συνθήκες αυτές προκαλούν αύξηση της ροής του αίματος προς το δέρμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ταχυκαρδία, καθώς το αίμα κυκλοφορεί με διπλάσια ταχύτητα σε σύγκριση με μια κανονική ημέρα», εξηγεί ο κ. Αθανάσιος Μανώλης, Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής και του Κέντρου Υπέρτασης του Metropolitan Hospital, καθώς και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βοστώνης.

**Κίνδυνοι Υγείας**

«Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι εντοπίζονται κατά τη διάρκεια καύσωνα με υγρασία άνω του 70%. Άτομα με παραπανίσια κιλά ή με υπάρχουσες καρδιολογικές, πνευμονικές ή νεφρικές παθήσεις, καθώς και οι ηλικιωμένοι, είναι πιο ευάλωτα».

Η ζέστη και η εφίδρωση μπορούν να μειώσουν την ποσότητα υγρών στο σώμα, οδηγώντας σε αφυδάτωση και μείωση του όγκου αίματος. Αυτό επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να ψύχεται και μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για το καρδιοαγγειακό σύστημα.

Η αφυδάτωση μπορεί να προκύψει όταν το σώμα χάνει περισσότερα υγρά από όσα προσλαμβάνει. Ο κίνδυνος είναι αυξημένος για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όσους έχουν χρόνιες παθήσεις ή συμμετέχουν σε υπαίθριες δραστηριότητες.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν ενήλικες με καρδιοπάθειες, αναπνευστικά ή νεφρικά προβλήματα, ή εκείνους που λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά ή φάρμακα για την υπέρταση. Επίσης, άτομα σε δίαιτες χαμηλές σε αλάτι ή νάτριο.

Άτομα με ιστορικό υπέρτασης θα πρέπει να παρακολουθούν την πίεσή τους κατά τη διάρκεια καύσωνα, να πίνουν αρκετά υγρά για να παραμένουν ενυδατωμένα, να αποφεύγουν τη ζέστη της μέρας, να διατηρούν υγιεινή διατροφή, να χρησιμοποιούν αντηλιακό αν βρίσκονται έξω και να φορούν καπέλο. Συνιστάται, όπου είναι δυνατό, να παραμένουν σε δροσερούς εσωτερικούς χώρους.

**Προειδοποιητικά Σημάδια**

Τα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι ο οργανισμός επηρεάζεται από τη ζέστη περιλαμβάνουν:

– Κρύο δέρμα
– Σύγχυση
– Ζάλη
– Αποπροσανατολισμός
– Ταχύς καρδιακός παλμός
– Υπερβολική εφίδρωση
– Κούραση
– Πονοκέφαλοι
– Μυϊκές κράμπες ή σπασμοί
– Ναυτία

«Είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους να διατηρείτε το σώμα σας δροσερό κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών. Επιπλέον, φροντίστε τα φάρμακά σας να αποθηκεύονται σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον, καθώς ορισμένα επηρεάζονται από τις θερμοκρασίες. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιυπερτασικά, μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να παραμένετε ενυδατωμένοι. Συνεπώς, καλό θα ήταν να συζητήσετε με τον γιατρό σας αν χρειάζεστε τροποποιήσεις στη φαρμακευτική σας αγωγή», καταλήγει ο κ. Μανώλης.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::