Υπερθυρεοειδισμός: Δείτε τι προκαλεί στον οργανισμό

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας παράγει περισσότερες ορμόνες θυροξίνης (Τ4) και τριιωδοθυρονίνης (Τ3) από όσες χρειάζεται ο οργανισμός. Αυτή η υπερπαραγωγή επηρεάζει σχεδόν όλες τις λειτουργίες του σώματος, προκαλώντας μια σειρά από συμπτώματα και επιπτώσεις που μπορεί να γίνουν σοβαρά αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Τι προκαλεί ο υπερθυρεοειδισμός στον οργανισμό;

  1. Επιτάχυνση του μεταβολισμού: Οι υψηλές ορμόνες αυξάνουν τον βασικό μεταβολικό ρυθμό, με αποτέλεσμα απώλεια βάρους παρά την αυξημένη όρεξη, έντονη εφίδρωση και αίσθημα ζέστης.
  2. Αύξηση καρδιακού ρυθμού: Ο οργανισμός αντιδρά με γρηγορότερη καρδιακή λειτουργία, που συχνά συνοδεύεται από αρρυθμίες, αίσθημα παλμών και υψηλή αρτηριακή πίεση.
  3. Νευρικότητα και άγχος: Ο υπερθυρεοειδισμός επηρεάζει το νευρικό σύστημα, προκαλώντας ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης, αϋπνία και κόπωση.
  4. Μυϊκή αδυναμία: Οι μύες εξασθενούν, ιδίως στα άνω και κάτω άκρα, δυσκολεύοντας την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων.
  5. Διαταραχές στον κύκλο της γυναίκας: Μπορεί να εμφανιστούν ακανόνιστες ή λιγότερο έντονες περίοδοι, ακόμη και απουσία εμμήνου ρύσεως.
  6. Οφθαλμικά προβλήματα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη νόσο Graves, παρατηρείται διόγκωση των ματιών, ερυθρότητα και αίσθημα ξηρότητας.

Αιτίες υπερθυρεοειδισμού

Η πιο συχνή αιτία είναι η νόσος Graves, μια αυτοάνοση διαταραχή που ενεργοποιεί υπερβολικά τον θυρεοειδή. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν όζους του θυρεοειδούς, φλεγμονές και υπερβολική πρόσληψη ιωδίου.

Τι πρέπει να κάνετε

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα όπως γρήγορο καρδιακό παλμό, ανεξήγητη απώλεια βάρους ή νευρικότητα, συμβουλευτείτε άμεσα ενδοκρινολόγο. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή, ραδιενεργό ιώδιο ή χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές.

Η υγεία του θυρεοειδούς είναι κρίσιμη για την ισορροπία του οργανισμού, γι’ αυτό η φροντίδα και η ενημέρωση είναι απαραίτητες.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::