Ξηροί καρποί και σπόροι

Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος είναι εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, των αντιοξειδωτικών και της βιταμίνης Ε. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου μειώνοντας τη φλεγμονή και προωθώντας την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Κουρκουμάς

Αυτό το μπαχαρικό περιέχει κουρκουμίνη, μια ένωση με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η κουρκουμίνη έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της μνήμης και μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Μούρα

Οι φράουλες, τα σμέουρα και τα βατόμουρα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ευεργετικές ενώσεις που υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου. Η τακτική κατανάλωση μούρων έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για τον εγκέφαλο. Το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ενισχύουν τη μνήμη και προστατεύουν από τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία.