Υψηλή χοληστερόλη: Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος για την υγεία της καρδιάς

Μέχρι τώρα, η κύρια σύσταση για τους ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία ήταν να αποφεύγουν τα κορεσμένα λιπαρά, με σκοπό τη διατήρηση της χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα και τη μείωση του κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Evidence-Based Medicine ενδέχεται να ανατρέψει αυτήν την αντίληψη.

Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι μια γενετική διαταραχή που προκαλεί αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης 2 έως 4 φορές πάνω από τον κανονικό μέσο όρο. Σύμφωνα με τις συστάσεις από οργανισμούς Υγείας όπως η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα αυγά και το τυρί, καθώς και το λάδι καρύδας, θα πρέπει να αποφεύγονται από τους ασθενείς λόγω της σχέσης τους με την αύξηση της χοληστερόλης.

Εντούτοις, σύμφωνα με το ygeia.mou, μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων για θέματα διατροφής και καρδιακής υγείας, συμπεριλαμβανομένων πέντε καρδιολόγων, μελετώντας το διατροφικό μοτίβο σε ασθενείς με την εν λόγω πάθηση, διαπίστωσαν έναν ενδιαφέρων συσχετισμό που δεν αφορά τα λιπαρά. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης David Diamond, καθηγητή και ερευνητή καρδιακών παθήσεων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, η μελέτη έδειξε πως τα σάκχαρα και όχι τα κορεσμένα λιπαρά αποτελούν τον ουσιαστικό κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς.

Κατά τους ερευνητές, μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι πιο αποτελεσματική για άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών, όπως οι υπέρβαροι, οι υπερτασικοί και οι διαβητικοί ασθενείς. Τα νέα ευρήματά έρχονται σε συμφωνία με πρόσφατη δημοσίευση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, η οποία παρείχε ισχυρές ενδείξεις ότι τα τρόφιμα που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, όπως το ψωμί, οι πατάτες και τα γλυκά, είναι αυτά που πρέπει να αποφεύγονται.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::