Φαρμακευτική δαπάνη: Ποια λύση δίνει η κυβέρνηση στη φαρμακοβιομηχανία

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μαζί με τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τον Υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρη Αγγελή, και τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρο Τρύφων, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Ολύμπιο Παπαδημητρίου, την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF), Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, και τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), Γιώργο Παπάζογλου.

Μετά τη συνάντηση, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Σήμερα ήταν μια ιστορική ημέρα για το Υπουργείο Υγείας, καθώς για πρώτη φορά παρουσία όλων των φορέων της φαρμακοβιομηχανίας, παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής δαπάνης του πρώτου πενταμήνου, τα μέτρα που έχουμε λάβει για τον έλεγχο της συνταγογράφησης και τις προβλέψεις για το 2024. Καταφέραμε να πείσουμε τις φαρμακευτικές εταιρίες να συμβάλουν στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς ώστε οι ασθενείς να βρίσκουν τα φάρμακά τους και να μην υπάρχουν ελλείψεις. Είμαι περήφανος για όσα επιτύχαμε αυτό το πεντάμηνο, καθώς αναγνωρίστηκε η σημαντική πρόοδος που σημειώθηκε. Η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων θα βελτιώνεται συνεχώς. Στόχος του Υπουργείου είναι κάθε ασθενής στην Ελλάδα να βρίσκει το φάρμακό του. Εάν δεν λάβουμε αυτά τα μέτρα, σύντομα κανείς δεν θα βρίσκει το φάρμακό του λόγω του προϋπολογισμού. Τα μέτρα που εφαρμόζουμε θα εξασφαλίσουν ότι κάθε ασθενής θα έχει μακροπρόθεσμα πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζεται».

Ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ανέφερε: «Η κυβέρνησή μας δίνει προτεραιότητα στη διαφάνεια, την προβλεψιμότητα και τη δικαιοσύνη στη φαρμακευτική πολιτική και δαπάνη. Η πολιτική μας βασίζεται στην αρχή ότι κάθε ασθενής πρέπει να έχει το κατάλληλο φάρμακο στην καλύτερη τιμή, υποστηρίζοντας τον ανταγωνισμό και την ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας. Συγχαίρω την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον Άδωνι Γεωργιάδη για την υλοποίηση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ, η οποία μας επιτρέπει να παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο τη συνταγογράφηση και τις επιστροφές του claw back, προσφέροντας διαφάνεια και βελτιώνοντας τη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς».

Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, δήλωσε: «Οι συναντήσεις με διαφάνεια είναι πολύ θετικές. Ζητούμε μια τριετή προγραμματική συμφωνία για να ξέρουμε με ποια δεδομένα θα καλύπτουμε τον Έλληνα πολίτη με εγχώρια παραγόμενα φάρμακα. Είναι ξεκάθαρο ότι οι μεγάλες επιστροφές στα παλιά φάρμακα πρέπει να εξορθολογιστούν για να συνεχίσουμε τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας και την κάλυψη των Ελλήνων».

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ανέφερε: «Η σημερινή συνάντηση ήταν παραγωγική. Ανακοινώθηκαν μέτρα για τον έλεγχο της ζήτησης και τη διαφάνεια στην ενημέρωση του κλάδου για την εξέλιξη της δαπάνης. Είναι σημαντικές κινήσεις που πρέπει να συνοδευτούν από αποτελέσματα, τα οποία θα δούμε αργότερα μέσα στη χρονιά».

Η Πρόεδρος του PIF, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, δήλωσε: «Υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια του Υπουργείου για εξορθολογισμό της δαπάνης και χρηματοδότηση της φαρμακευτικής καινοτομίας. Συμφωνούμε με τον Υπουργό Υγείας για ένα σύμφωνο συνεργασίας με τριετή ορίζοντα για να βλέπουμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης και τη βιωσιμότητα της καινοτομίας».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΣΑΦΕΕ, Γιώργος Παπάζογλου, ανέφερε: «Στη σημερινή συνάντηση, ο Υπουργός Υγείας μας ενημέρωσε για την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης και τις ενέργειες για τον έλεγχό της το 2025. Ευχαριστούμε τον Υπουργό και παραμένουμε αρωγοί στο έργο του».

Μοιραστείτε την ανάρτηση::