Τα φασόλια μαυρομάτικα αποτελούν μια από τις πιο δημοφιλείς και θρεπτικές ποικιλίες οσπρίων, με πλούσια ιστορία στη μεσογειακή διατροφή και όχι μόνο. Αναγνωρίσιμα από το χαρακτηριστικό μαύρο στίγμα τους στο λευκό σώμα, τα φασόλια μαυρομάτικα ξεχωρίζουν για την υψηλή τους διατροφική αξία και τα σημαντικά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία.
Διατροφική αξία
Μια μερίδα μαγειρεμένων φασολιών μαυρομάτικων (περίπου 170 γραμμάρια) παρέχει:
- 13-15 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης
- Περίπου 11 γραμμάρια φυτικών ινών
- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως φολικό οξύ)
- Σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο
- Χαμηλά λιπαρά και μηδενική χοληστερίνη
Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ καθιστά τα φασόλια μαυρομάτικα ιδανική τροφή για εγκύους και άτομα που προσέχουν τη γνωστική υγεία.
Οφέλη για την υγεία
- Υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας
Η κατανάλωση μαυρομάτικων φασολιών βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, χάρη στο κάλιο και τις φυτικές ίνες που περιέχουν. - Σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα
Οι φυτικές ίνες και οι σύνθετοι υδατάνθρακες τους επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης, καθιστώντας τα κατάλληλα για άτομα με διαβήτη ή προδιάθεση. - Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Ο ψευδάργυρος και το φολικό οξύ που περιέχουν ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού. - Ιδανική τροφή για δίαιτα
Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, προσφέρουν αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους.
Τα φασόλια μαυρομάτικα είναι εύκολα στη μαγειρική, ταιριάζουν σε σαλάτες, σούπες ή και ως κύριο πιάτο και αποτελούν μια προσιτή, χορταστική και εξαιρετικά υγιεινή επιλογή για κάθε διατροφή.