Είναι γευστικό και προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.
Κύρια οφέλη:
- Συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
- Προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου
- Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
- Προάγει την καρδιακή υγεία
1. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνδέονται με διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και πολλές άλλες ασθένειες.
Τα φραγκοστάφυλα έχουν πολλές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Πρώτον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματός σας, αποτρέποντας την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Επιπλέον, μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες αποκάλυψαν ότι το εκχύλισμα φραγκοστάφυλου είναι ένας αναστολέας της άλφα-γλυκοσιδάσης. Αυτό σημαίνει ότι συνδέεται με ειδικά ένζυμα στο λεπτό έντερο σας, εμποδίζοντάς τα να μεταφέρουν τη ζάχαρη από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματός σας.
Τέλος, τα φραγκοστάφυλα περιέχουν χλωρογενικό οξύ, το οποίο μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση υδατανθράκων και έτσι να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά από αμυλούχα γεύματα.
Ωστόσο, παρά τα πολλά ελπιδοφόρα ευρήματα , χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την επίδραση του φραγκοστάφυλου στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
2. Προστατεύει τον εγκέφαλό σας
Ορισμένες εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου συνδέονται με υπερβολική ποσότητα σιδήρου στα κύτταρα.
Τα πολύ υψηλά επίπεδα σιδήρου μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι μόρια που βλάπτουν τα κύτταρα σας. Τα εγκεφαλικά σας κύτταρα έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, γεγονός που τα καθιστά πιο ευάλωτα σε βλάβες.
Τα φραγκοστάφυλα είναι μια φυσική πηγή οργανικών οξέων, παρέχοντας 11-14 mg κιτρικού οξέος σε 100 mg φρούτων. Το κιτρικό οξύ εμποδίζει τη συσσώρευση σιδήρου στα κύτταρα και έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών, όπως Αλτσχάιμερ και το εγκεφαλικό εάν καταναλώνεται τακτικά.
Τα αντιοξειδωτικά και τα φυτοθρεπτικά συστατικά στα φραγκοστάφυλα πιστεύεται επίσης ότι αποτρέπουν τις ασθένειες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ηλικία και μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
3. Διαθέτει αντικαρκινικές επιδράσεις
Οι δίαιτες πλούσιες σε μούρα, φυτοθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Μερικές από τις γνωστές αντικαρκινικές ουσίες στα φραγκοστάφυλα είναι το φυλλικό οξύ, οι φαινολικές ενώσεις και οι βιταμίνες C και E.
Αυτά τα θρεπτικά συστατικά πιστεύεται ότι μειώνουν, εξουδετερώνουν και επιδιορθώνουν τη βλάβη από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου.
Για παράδειγμα, μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του μαστού.
Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις του φραγκοστάφυλου στον καρκίνο.
4. Ωφελούν την καρδιά
Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, όπως τα μούρα, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Τα φραγκοστάφυλα περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών και του καλίου.
Τα αντιοξειδωτικά βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς αποτρέποντας την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα σας, μια διαδικασία που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.
Επιπλέον, τα φυτοθρεπτικά συστατικά ,όπως οι φλαβονόλες και οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Τέλος, το κάλιο είναι απαραίτητο για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Βοηθά στη διατήρηση ενός κανονικού καρδιακού παλμού.