Φρονιμίτες: Πότε θα καταλάβεις ότι ήρθε η ώρα της αφαίρεσης

Ο γιατρός σου προτείνει να αφαιρέσεις τους φρονιμίτες σου, παρόλο που δεν σου προκαλούν πόνο. Αναρωτιέσαι λοιπόν γιατί είναι απαραίτητο να προχωρήσεις σε αυτήν τη διαδικασία. Σήμερα, η στοματική χειρουργική για την αφαίρεση των φρονιμιτών είναι αρκετά συνηθισμένη, αλλά δεν είναι πάντα απαραίτητη.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Επειδή οι φρονιμίτες σου δεν πονάνε, δε σημαίνει ότι όλα πάνε καλά. Τα δόντια μπορεί να είναι κολλημένα. Αυτό σημαίνει ότι δε μπορούν να αναδυθούν μέσα από το σαγόνι σου και μέσα στο στόμα σου. Ίσως το στόμα σου είναι πολύ μικρό για να κάνει χώρο για τους φρονιμίτες ή τα συγκεκριμένα δόντια μπορεί να αναπτύσσονται σε διαφορετική γωνία από αυτή που θα έπρεπε. Υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσουν ζημιά στο διπλανό δόντι αν ασκούν πίεση σε αυτό.

Κάποιοι γιατροί αφαιρούν τους φρονιμίτες για να αποτρέψουν μελλοντικά προβλήματα. Καθώς μεγαλώνεις, τα κόκκαλα στο στόμα σου γίνονται πιο σκληρά. Αυτό καθιστά δυσκολότερη την εξαγωγή δοντιών.

Αν περιμένεις, μπορεί να έχεις προβλήματα μετά το χειρουργείο που ποικίλλουν από σοβαρή αιμορραγία και σπασμένα δόντια έως σοβαρό μούδιασμα και μικρή απώλεια κίνησης στη γνάθο σας. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να διαρκέσουν λίγες μέρες ή μια ζωή.

Πότε χρειάζεται αφαίρεση του φρονιμίτη

Όταν οι φρονιμίτες προκαλούν προβλήματα ή οι ακτινογραφίες δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να εμφανιστούν, πρέπει να αφαιρεθούν. Άλλοι καλοί λόγοΙ για να τους αφαιρέσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

Βλάβη σε άλλα δόντια: Αυτό το επιπλέον σετ γομφίων μπορεί να σπρώξει τα άλλα δόντια σας, προκαλώντας πόνο στο στόμα και προβλήματα με το δάγκωμα.
Βλάβη στη γνάθο: Μπορεί να σχηματιστούν κύστες γύρω από τα νέα δόντια. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να χτυπήσουν το σαγόνι σας και να βλάψουν τα νεύρα.
Προβλήματα αναπνοής από τη μύτη: Τα προβλήματα με τους φρονιμίτες μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο, πίεση και συμφόρηση των ρινικών κόλπων .
Φλεγμονή των ούλων: Ο ιστός γύρω από την περιοχή μπορεί να διογκωθεί και μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστεί.
Τρύπες στα δόντια: Τα πρησμένα ούλα μπορούν να δημιουργήσουν θύλακες ανάμεσα στα δόντια που βοηθούν την ανάπτυξη των βακτηρίων και τη δημιουργία κοιλοτήτων.
Ευθυγράμμιση: Οι φρονιμίτες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα με συνωστισμό άλλων δοντιών και ακόμη και να κάνουν απαραίτητη τη θεραπεία για την ευθυγράμμιση άλλων δοντιών.

Ο οδοντίατρός σου θα εξετάσει το σχήμα του στόματός σου και τη θέση των δοντιών για να πάρει μία απόφαση. Η ηλικία σου παίζει επίσης, ρόλο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείς πολλούς μήνες για να δεις αν θα αλλάξουν τα πράγματα προτού πάρεις μία απόφαση. Αν, όμως νιώσεις πόνο ή παρατηρήσεις πρήξιμο ή κακή μυρωδιά στα πίσω δόντια, ίσως ήρθε η ώρα να επισκεφτείς τον οδοντίατρο.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::