Το φυλλικό οξύ, γνωστό και ως βιταμίνη B9, είναι μία από τις πιο σημαντικές υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με κρίσιμο ρόλο σε πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Ο φυσικός του τύπος που βρίσκεται στις τροφές ονομάζεται «φολικό» και η συνθετική μορφή που περιλαμβάνεται στα συμπληρώματα ή σε εμπλουτισμένα τρόφιμα λέγεται «φυλλικό οξύ».
Οφέλη για τον οργανισμό
1. Συμβάλλει στον σχηματισμό νέων κυττάρων
Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA και του RNA, δηλαδή του γενετικού υλικού. Αυτό το καθιστά καθοριστικό για την κυτταρική αναπαραγωγή και ανάπτυξη.
2. Πρόληψη συγγενών ανωμαλιών
Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος από γυναίκες πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει δραστικά τον κίνδυνο ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στο έμβρυο, όπως η δισχιδής ράχη.
3. Αιμοποιητική δράση
Η βιταμίνη Β9 συμβάλλει στη φυσιολογική παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθά στην πρόληψη ενός είδους αναιμίας που ονομάζεται μεγαλοβλαστική.
4. Υγεία της καρδιάς
Το φυλλικό οξύ βοηθά στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που όταν αυξάνεται στο αίμα, σχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Πού το βρίσκουμε;
Το φυλλικό βρίσκεται κυρίως σε:
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο)
- Όσπρια (φακές, φασόλια)
- Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια)
- Δημητριακά ολικής άλεσης
- Εμπλουτισμένα τρόφιμα (όπως ορισμένα δημητριακά πρωινού)
Πόσο χρειάζεται ο οργανισμός;
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για ενήλικες είναι 400 μικρογραμμάρια. Στις εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες αυξάνεται στα 600-800 μικρογραμμάρια, και συνήθως συστήνεται λήψη συμπληρώματος.
Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ευερεθιστότητα, αναιμία και νευρολογικές διαταραχές, γι’ αυτό η επαρκής λήψη του είναι απαραίτητη για την υγεία συνολικά.