Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας εντόπισαν ότι ένα προϊόν που προκύπτει από χρησιμοποιημένο κατακάθι καφέ παρέχει προστασία στα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες που σχετίζονται με νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Διαπίστωσαν ότι οι κβαντικές κουκκίδες άνθρακα στο καφεϊκό οξύ (CACQDs) βοηθούν στην εξουδετέρωση επιβλαβών ελεύθερων ριζών, εμποδίζοντας έτσι τις βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα και την συσσώρευση πλακών αμυλοειδούς.
«Οι κβαντικές κουκκίδες άνθρακα με βάση το καφεϊκό οξύ έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν για τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών διαταραχών», δήλωσε ο Jyotish Kumar, διδακτορικός φοιτητής στο τμήμα χημείας και βιοχημείας, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας των ερευνητών της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Environmental Research.
Οι επιστήμονες είπαν ότι τα CACQD είναι αποτελεσματικά όταν η νευροεκφυλιστική κατάσταση πυροδοτηθεί από παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η ηλικία και η έκθεση σε φυτοφάρμακα και άλλες τοξικές περιβαλλοντικές χημικές ουσίες.
Ο Δρ. Kumar είπε ότι καμία από τις τρέχουσες θεραπείες δεν αντιμετωπίζει αυτές τις ασθένειες επειδή βοηθούν μόνο στη διαχείριση των συμπτωμάτων. «Στόχος μας είναι να βρούμε μια θεραπεία αντιμετωπίζοντας τα ατομικά και μοριακά υποστρώματα που πυροδοτούν αυτές τις συνθήκες», είπε.
Οι διαταραχές μοιράζονται παρόμοια χαρακτηριστικά. Αυτά περιλαμβάνουν αυξημένα επίπεδα ελεύθερων ριζών -επιβλαβών μορίων που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν σε άλλες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η απώλεια όρασης- στον εγκέφαλο και η συσσώρευση θραυσμάτων πρωτεϊνών που σχηματίζουν αμυλοειδές που μπορεί να οδηγήσουν σε πλάκες ή ινίδια στον εγκέφαλο.
Πώς το προϊόν από το κατακάθι του καφέ βοηθά στη νόσο Αλτσχάιμερ
Τα CACQDs κατάφεραν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο σε πειράματα με δοκιμαστικούς σωλήνες και η ομάδα των ερευνητών θεωρεί ότι στους ανθρώπους, στα πολύ πρώιμα στάδια μιας πάθησης όπως το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον, μια θεραπεία που βασίζεται σε CACQD μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της πλήρους εξάπλωσης νόσου.
Ο Mahesh Narayan, καθηγητής στο ίδιο τμήμα με τον Δρ. Kumar, ο οποίος επέβλεψε τη μελέτη, είπε: «Είναι κρίσιμο να αντιμετωπιστούν αυτές οι διαταραχές πριν φτάσουν στο κλινικό στάδιο. Σε εκείνο το σημείο, είναι πιθανό να είναι πολύ αργά».
Το καφεϊκό οξύ είναι μια πολυφαινόλη -μια φυτική ένωση που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Είναι μοναδικό γιατί μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να επηρεάσει τα αποτελέσματά του στα κύτταρα μέσα στον εγκέφαλο.
Η ομάδα εξήγαγε CACQD από χρησιμοποιημένο κατακάθι καφέ, το οποίο είναι φθηνό και άφθονο, «μαγειρεύοντας» δείγματα από κατακάθια καφέ στους 200 βαθμούς για τέσσερις ώρες.
Τώρα, ερευνητική ομάδα τώρα αναζητά πρόσθετη χρηματοδότηση για περαιτέρω δοκιμές και ελπίζει ότι τα ευρήματά της θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε ένα απλό χάπι για την πρόληψη των περισσότερων νευροεκφυλιστικών διαταραχών που δεν προκαλούνται γενετικά.