Χειμώνας και κρύο: Πώς θα μείνουμε ασφαλείς όταν ο καιρός «δείχνει τα δόντια του»

Θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, βροχή, άνεμος και χιόνι. Ο χειμωνιάτικος καιρός μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι αναφέρουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας στις ΗΠΑ είναι 8% έως 12% υψηλότερα κατά τους χειμερινούς μήνες τα τελευταία χρόνια.

Η προστασία από το κρύο κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να φαίνεται αυτονόητη, αλλά οι επιστήμονες τονίζουν ότι συχνά υποτιμούμε τις κακές καιρικές συνθήκες. Ιδιαίτερα ευάλωτοι στο κρύο είναι τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι, καθώς είναι οι ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα μωρά χάνουν τη θερμότητα του σώματος πιο γρήγορα, ενώ οι ηλικιωμένοι παράγουν λιγότερη θερμότητα, γεγονός που τους καθιστά πιο επιρρεπείς σε υποθερμία.

Ιδανικά, τα βρέφη κάτω από 12 μηνών θα πρέπει να κοιμούνται σε δωμάτιο με θερμοκρασία περίπου 20-22 βαθμούς Κελσίου κατά τις ψυχρές χειμερινές ημέρες. Ο κίνδυνος υποθερμίας αυξάνεται αν η θερμοκρασία σε ένα σπίτι πέσει κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Φροντίδα χρειάζονται και τα κατοικίδια, που πρέπει να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και όταν επιστρέφουν από έξω να στεγνώνουν καλά σε περίπτωση που έχουν βραχεί.

Προσοχή στα μέσα θέρμανσης

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ γεννήτριες, ψησταριές υγραερίου ή κάρβουνου ή ξυλόσομπα σε εσωτερικούς χώρους, ως μέσο θέρμανσης τονίζουν οι επιστήμονες. Οι αναθυμιάσεις από αυτές τις συσκευές μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση μονοξειδίου του άνθρακα, και αυτό το άοσμο, άχρωμο αέριο είναι η αιτία για εκατοντάδες θανάτους παγκοσμίως, κάθε χρόνο.
Η χρήση της κουζίνας για θερμότητα δεν είναι επίσης ασφαλής, προειδοποιεί το CDC. Ένα καλά συντηρημένο τζάκι ή ένας φορητός θερμαντήρας χώρου αν δεν υπάρχει σύστημα κεντρικής θέρμανσης, είναι ασφαλέστερες εναλλακτικές.

Ντυθείτε κατάλληλα στις εξωτερικές δραστηριότητες

Τα ατυχήματα που σημειώνονται εξαιτίας γλιστρήματος σε ολισθηρούς δρόμους και πεζοδρόμια, είναι μια από τις πρώτες αιτίες που οδηγούν εκατοντάδες ανθρώπους στα Επείγοντα των νοσοκομείων.
Αν υπάρχουν υπαίθριες δραστηριότητες που δεν μπορούν να αποφευχθούν μια μέρα με ακραία καιρικά φαινόμενα όπως μεγάλο ύψος βροχόπτωσης ή χιόνι, επιλέξτε ειδικό ρουχισμό με χρήση ισοθερμικών αλλά και πανωφόρι που θα κρατήσει το σώμα στεγνό. Τα υποδήματα πρέπει να είναι επίσης ζεστά και να ενδείκνυνται για περπάτημα σε επιφάνειες που γλιστράνε.

Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των πιο ευαίσθητων περιοχών του σώματος που μένουν εκτεθειμένα συνήθως, όπως είναι τα αυτιά, η μύτη, τα μάγουλά και τα δάχτυλα. Αυτές είναι οι περιοχές που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κρυοπαγήματα, λένε οι γιατροί.

Τα κρυοπαγήματα προκύπτουν όταν τα αιμοφόρα αγγεία «στενεύουν», η θερμοκρασία του δέρματος πέφτει δραματικά και κρύσταλλοι πάγου σχηματίζονται γύρω και μέσα στα κύτταρα προκαλώντας βλάβη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αλλαγή στην φυσική απόχρωση της επιδερμίδας με το δέρμα να γίνεται τοπικά λευκό ή γκριζοκίτρινο ενώ παρατηρείται μούδιασμα και ασυνήθιστη αίσθηση σφριγηλότητας.

Η υποθερμία είναι μια πιο σοβαρή ιατρική κατάσταση που απαιτεί επείγουσα ιατρική βοήθεια. Τα συμπτώματα της είναι υπερβολικό ρίγος και τρόμος, δέρμα που είναι έντονα κόκκινο και παγωμένο. Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν σύγχυση, απώλεια μνήμης, μπερδεμένη ομιλία και υπνηλία.

Κρύο και δέρμα

Σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, το δέρμα μας μπορεί να γίνει πολύ ξηρό και να αποκτήσει πληγές αν δεν ενυδατωθεί επαρκώς, εξηγούν οι ειδικοί.
Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη δερματικών λοιμώξεων καθώς όλοι έχουμε βακτήρια που ζουν στο δέρμα μας και η επιδερμίδα μας χρησιμεύει ως φράγμα, εμποδίζοντας τα να μας μολύνουν εσωτερικά.
Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά και τους χειμερινούς μήνες, την εφαρμογή ενυδατικής κρέμας αμέσως μετά το ντους για να παγιδευτεί η υπάρχουσα υγρασία στο δέρμα.

Κρύο, πνεύμονες και καρδιά

Ο ψυχρότερος και πιο ξηρός αέρας μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σε άτομα με αναπνευστικές ασθένειες όπως η γρίπη, ο Covid-19 και ο RSV, ερεθίζοντας τους αεραγωγούς και προκαλώντας συριγμό, βήχα και δύσπνοια.

Τα άτομα με προϋπάρχουσες πνευμονολογικές παθήσεις όπως το άσθμα διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από το κρύο λόγω φλεγμονής στους πνεύμονές τους.

Η παγωνιά όμως μπορεί να επηρεάσει και την λειτουργία της καρδιάς ειδικά εάν υπάρχει υπόβαθρο καρδιαγγειακής νόσου.
Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αγγίζει τους 0 βαθμούς Κελσίου, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξάνεται αθροιστικά κατά 2% σύμφωνα με σχετική μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στο BMJ.

Τα άτομα που πάσχουν από καρδιολογικά νοσήματα ή ακόμα και υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει κατά την διάρκεια πολύ κρύων ημερών να αποφεύγουν έντονες δραστηριότητες στην ύπαιθρο ακόμα κι αν αυτές είναι έστω να φτυαρίσουμε το χιόνι στο πεζοδρόμιο μας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::