Χοληστερίνη: Γιατί να τη μειώσω;

Η χοληστερίνη είναι μια λιπαρή ουσία που είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Συμμετέχει στην παραγωγή ορμονών, στη σύνθεση της βιταμίνης D και στη δημιουργία κυτταρικών μεμβρανών. Όταν όμως τα επίπεδά της υπερβούν τα φυσιολογικά όρια, η χοληστερίνη μετατρέπεται σε σιωπηλό κίνδυνο για την καρδιά και τα αγγεία.

Τι σημαίνει υψηλή χοληστερίνη;

Η χοληστερίνη μεταφέρεται στο αίμα μέσω λιποπρωτεϊνών. Η “κακή” LDL χοληστερίνη ευθύνεται για την απόθεση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών, προκαλώντας αθηροσκλήρωση, δηλαδή στένωση και σκλήρυνση των αγγείων. Η “καλή” HDL χοληστερίνη, αντίθετα, βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας χοληστερίνης από το αίμα.

Γιατί να τη μειώσω;

  1. Μείωση του κινδύνου εμφράγματος και εγκεφαλικού: Η υπερβολική χοληστερίνη είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιοαγγειακά νοσήματα. Η μείωσή της μπορεί να προλάβει ή να καθυστερήσει σοβαρά περιστατικά.
  2. Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος: Όταν οι αρτηρίες παραμένουν καθαρές, η κυκλοφορία γίνεται πιο ομαλή, διασφαλίζοντας καλύτερη οξυγόνωση σε όλο το σώμα.
  3. Πρόληψη απότομων επιπλοκών: Πλάκες χοληστερίνης μπορεί να σπάσουν και να δημιουργήσουν θρόμβους, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία.

Πώς να τη μειώσω;

Η αλλαγή τρόπου ζωής είναι η βάση:

  • Υιοθέτηση μεσογειακής διατροφής, πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και καλά λιπαρά
  • Μείωση κορεσμένων λιπαρών (τηγανητά, επεξεργασμένα τρόφιμα)
  • Τακτική άσκηση
  • Απώλεια περιττού βάρους
  • Αποφυγή καπνίσματος και περιορισμός αλκοόλ

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή (π.χ. στατίνες).

Η χοληστερίνη μπορεί να μη δίνει άμεσα συμπτώματα, όμως η ζημιά που προκαλεί συσσωρεύεται αθόρυβα. Γι’ αυτό, η πρόληψη και ο τακτικός έλεγχος είναι καθοριστικοί για μια υγιή και μακρά ζωή.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::